· 

Gezonde leefstijl tijdens lockdown

Over knuffelen, bewegen, slapen en eten

Nog te weinig gaat het in de media over het belang van een gezonde leefstijl in deze Corona periode. Waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk? Ten eerste: hoe gezonder je bent, des hoger is je weerstand en kan je immuunsysteem je beschermen tegen ziekteverwekkers. Word je dan nooit meer ziek? Oh jawel, maar de kans dat dit ernstige gevolgen heeft, wordt een heel stuk kleiner. Ten tweede: werken aan je leefstijl kun je in principe zelf. Je hebt zelf een tool in handen om je weerbaarder te maken. Ten derde: werken aan je gezondheid én zelf een tool in handen te hebben, maakt je minder afhankelijk van een oplossing buiten je. Het verlaagt je angst en maakt je een stuk gelukkiger.


Gezonder leven tijdens de lockdown (en daarna) … hoe doe je dat? In deze blog tips.

 

Knuffelen – geef en ontvang

Knuffel met je huisgenoten. Een mens heeft aanraking nodig.  Een knuffel laat je voelen dat je er toe doet. Daarnaast kalmeert het je immuunsysteem. Al eens eerder schreef ik over dat een knuffel een boost is je weerstand. Het mooie van een knuffel is dat je hem alleen maar kunt geven als je hem ook ontvangt. Ontvang bewust en geniet ervan.

 

Ga naar buiten – adem

Ga iedere dag naar buiten. Wandel, fiets, geniet. Trek de natuur in. Een natuurlijke omgeving heeft een modulerende werking op je immuunsysteem en laat je automatisch meer tot rust komen. Haal een aantal keren heel bewust diep adem, zodat de zuurstof de kans krijgt om diep in je longen te komen.

 

Beweeg – ook functioneel

Het gevaar van een lockdown is stilstand. Blijf in beweging. Ga bij voorkeur dagelijks wandelen, fietsen of doe bijvoorbeeld aan yoga. Minimaal een half uur, maar het liefst langer. Denk ook heel praktisch: neem de trap i.p.v. de lift. Doe je boodschappen te voet of met de fiets. Ga voetballen met de (klein)kinderen of spring met ze op de trampoline. Dans als je een leuk liedje op de radio hoort.

 

Slapen - melatonine

Voldoende slaap zorgt voor meer mentale flexibiliteit in de dag en zorgt dat je lichaam zich 's nachts goed kan herstellen. Uitzonderingen daargelaten, maar een gemiddeld mens heeft 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Om goed in én door te kunnen slapen, heb je voldoende melatonine (slaaphormoon wat je lichaam zelf aanmaakt) nodig. Om dit hormoon goed aan te kunnen maken, zorg je voor voldoende ontspanning in de avond, beperk je het gebruik van kunstlicht en beeldschermen en verduister je de slaapkamer zo goed mogelijk. In DIY – hoe versterk je je immuunsysteem? leg ik uit welke functie melatonine specifiek heeft bij Covid.

 

Ontspan – beweeg, lees, mediteer, vrij, geniet

Of je nu dubbel zo hard moet werken of juist amper werk hebt. Of je nu gezond bent of ziek of meer dan je lief is afscheid moet nemen van dierbaren. De huidige situatie is voor velen stresserend. Zorg voor voldoende ontspanning. Ga naar buiten, praat met anderen of ontprikkel in de stilte, lees een boek, zet de radio hard en zing, pak je hobby terug op, mediteer, vrij en geniet van de aanraking. Laat het nieuws vooral links liggen. Je kunt toch niet zoveel met de dagelijkse statistieken. Sterker nog, de dreigende, haast oorlogs-, taal belast je. Besteed geen energie aan zaken die je toch niet kunt veranderen. Houd je bezig met waar je hart sneller van gaat kloppen en waar je energie van krijgt.

 

Voeding – varieer

Natuurlijk ... eet gezond, maar wat is dat eigenlijk? Eet massaal groente en fruit! Kies voor vers en onbewerkt, dus bij voorkeur geen potjes, zakjes en pakjes. En als het kan biologisch.

Zet vette vis minimaal 1, maar het liefst 2x per week op het menu vanwege de omega 3. Eet schaal- en schelpdieren vanwege de zink. Omega 3 in vette vis is nodig om het immuunsysteem niet te laten doorschieten in haar reactie en zink speelt een rol in ontelbaar veel processen in het lichaam. Eet je vlees, gevogelte of wild, dan het liefst van dieren de bewogen hebben (alles wat rent, vliegt en zwemt), want dan krijg je aminozuren van een goede kwaliteit binnen. Vermijd suiker. Beperk ongezonde tussendoortjes of vervang ze door bijvoorbeeld noten of fruit. Eet zo gevarieerd mogelijk, zodat je jezelf voedt een divers pallet aan voedingsstoffen.

 

Suppletie – vul aan

Met supplementen kun je tekorten aanvullen en je immuunsysteem extra ondersteunen. Je kunt denken aan onder andere vitamine D3, vitamine C, visolie. Laat je goed adviseren, want er is veel kwaliteitsverschil! Heb je problemen met je spijsvertering, doe er iets aan om te voorkomen dat je genuttigde voedingsstoffen niet goed opneemt en laat je adviseren. Ik help je graag.

 

Gewichtsreductie - nuchter

Wil je afvallen? De gouden tip: ga nuchter bewegen. Dus voordat je gaat eten. Je lichaam wordt hierdoor gedwongen om opgeslagen vetten te gaan omzetten in energie.

 

Sociale contacten – hou je hart open

Voorkom dat je in een isolement valt of dat anderen in een isolement terecht komen. Eenzaamheid is vaak dichterbij dan je denkt. Maak een praatje met de buurvrouw / man, ouders, vrienden of juist die ene persoon in jouw buurt die nooit iets zegt. Vraag hoe het gaat en luister met interesse naar het antwoord. Je zult merken dat er deurtjes in jouw en hun hart geopend worden.

Advies op maat?

Dit zijn algemene adviezen voor een gezonde leefstijl tijdens en na de lockdown. Wil je advies op maat, aarzel niet om contact met me op te nemen. Ik kan je helpen met je voedingspatroon, adviseren over supplementen of samen met je werken aan destructieve patronen.
Informeer naar de mogelijkheden of maak een afspraak.


Mijn Corona blogs
Reactie schrijven

Commentaren: 0