Knuffelen: boost je weerstand!

Over oxytocine, verbinding, aanraakhonger en mens zijn

De winter is al een aardig eindje op weg en dat begin ik te merken. Aanhoudende waterkou laat mij verlangen naar warmte en zon. Maar ik merk het ook aan de snotterende mensen om me heen. De griepepidemie gaat haar 8e week in. Alhoewel de epidemie dit seizoen mild verloopt, zijn we nog niet in maart beland, waarin de griepepidemie doorgaans piekt. Ik weet het, dat klinkt niet echt hoopvol. Maar er is iets aan te doen. Iets leuks, dat beloof ik.


Terwijl jij je weerstand op peil probeert te houden met sinaasappels, vitamine D3 en voldoende rust, is er nog een wapen in de strijd tegen ziekteverwekkers. Een belangrijke, maar in onze maatschappij een niet zo vanzelfsprekende, namelijk knuffelen!

 

Oxytocine, stress en je weerstand

Bij een knuffel of een betekenisvolle aanraking, maak je oxytocine aan. Wellicht heb je weleens van dit stofje gehoord en dan waarschijnlijk in relatie tot zwangerschap en borstvoeding. Maar oxytocine, beter bekend als het knuffelhormoon, doet veel meer. Het remt het stresshormoon cortisol en zorgt dat het lichaam sneller tot rust komt. Stress verzwakt je weerstand en vertraagt genezing.

 

Het gaat nog wat verder. Indien de aanraking huid op huid is, dan maak je ook interleukine 10 aan. Dit is een cytokine welke regulerend werkt op je immuunsysteem. Het brengt je immuunsysteem tot rust en zorgt voor een adequate reactie op ziekteverwekkers.

 

Nu wat minder technisch. Wat doe je eigenlijk met een goeie knuffel? Je brengt emoties over welke onmogelijk in woorden uit te drukken zijn. Met een omhelzing zeg je zoveel meer dan je ooit met woorden zou kunnen vertellen. Bovendien zeg je met een aanraking dat je iemand ziet en dat hij mag zijn zoals hij is. Een bevestiging van je zijn. Wat een rust geeft dat. Knuffelen geeft een gevoel van vertrouwen en, ook heel belangrijk, verbondenheid.

 

Aanraakhonger

Tegenwoordig is de wereld met één klik bij ons, maar zijn we verbonden? Kan dat überhaupt, verbonden zijn, met enkel glasvezel? Echte verbinding behoeft een menselijke aanraking. Geen wonder dat er in onze wifi-wereld zoiets bestaat als aanraakhonger of huidhonger. Aanraakhonger is het verlangen naar fysiek menselijk contact. Het is meer dan een verlangen. Het is een vereiste voor ons menselijk bestaan en onze gezondheid.

 

Stel je eens voor: knuffelen in plaats van pillen ...

Tijdens bioresonantie behandelingen komt het weleens naar voren: de nood aan fysiek contact. Mijn apparaat meet zelfs oxytocine. Aan het einde van het consult schrijf ik op het voorschrift dan één woord: knuffelen. Waarom een supplement voorschrijven als er eigenlijk behoefte is aan fysiek menselijk contact?

 

Knuffelpleidooi

Knuffelen reguleert je immuunsysteem, verlaagt je stresslevel, laat je tot rust komen, geeft vertrouwen, verbondenheid en een bevestiging van jouw zijn. In een tijd waarin we elkaar steeds minder aanraken, is er op dat gebied veel gezondheidswinst te behalen. Daarom is dit mijn knuffelpleidooi voor een goede weerstand. Versterk je woorden met een hartverwarmende omhelzing. Wens woordloos goedemorgen met een dikke knuffel. Leg je hand op iemands schouder en laat voelen dat hij er toe doet. Masseer en laat je masseren. Raak aan. We hebben het nodig.

 
Onderschat nooit de kracht van een betekenisvolle aanraking en een intense knuffel.

 

Meer lezen? Ga hier naar het overzicht van alle blogs ...

Geïnspireerd geraakt door mijn blog?

Laat hier je gegevens achter en ik stuur je af en toe wat inspiratie en nieuwtjes.
Genoeg geïnspireerd? Uitschrijven kan altijd via een link onderaan iedere mail.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Paul (vrijdag, 08 februari 2019 20:43)

    Helemaal gelijk Natascha! En ik zou zeggen, zegt het voort!
    Het is zo eenvoudig, aanraking, knuffel, en toch gebeurt het zo weinig. 1 knuffel brengt meer goeds dan 10 selfies op social media plaatsen .... We doen met zijn allen te veel digitaal, maar warmte en aandacht overbrengen, laat dat maar over aan de knuffel.

    Mooie tekst Natascha!

    Groetjes,
    Paul