· 

Vaccineren door frikandellen

Over naar anderen wijzen, vaccineren en leefstijl

De Nederlandse minister van volksgezondheid Hugo de Jonge maakte recentelijk een ietwat ongelukkige vergelijking tussen het coronavaccin en een frikandel. 'Die heb je levenslang gegeten en je weet ook niet precies wat daarin zit.’ om daarmee de zorg van sceptici t.a.v het vaccin weg te wuiven.

 

De vaccinatiecampagne is in volle gang. Op social media trok één post in het bijzonder mijn aandacht. Het was een pleidooi dat het vaccin volkomen veilig was, dat je je verstand moest gebruiken i.p.v. je onderbuikgevoel én dat vaccineren noodzakelijk was, omdat we een ongezonde levensstijl hebben. De post kreeg veel duimpjes en werd bejubeld. Stuk voor stuk 3 interessante argumenten om over te discussiëren. Wat mij echter het meest opviel was dat geen enkele opmerking in de reacties ging over het laatste argument.

 

Was ik nu echt de enige die dit opmerkte? Voor mij is dit gewoonweg begrijpend lezen. 'Vaccineren is noodzakelijk, vanwege onze ongezonde levensstijl.' Het oorzakelijke verband in dit argument is duidelijk: de ongezonde levensstijl. Is het dan terecht dat de volledige focus op een vaccin wordt gelegd als oplossing voor de huidige situatie? Te meer dat we sinds de uitbraak van de pandemie zien dat mensen met het Metabool Syndroom een groter risico lopen op complicaties tijdens een besmetting. De vergelijking van minister de Jonge was wellicht ongelukkig, maar zou alstublieft naast vaccins een gezonde levensstijl dan eindelijk bespreekbaar mogen worden?

 

Het is des mens om naar een oplossing buiten ons te zoeken. Het is dan ook veel gemakkelijker om te wijzen naar critici of juist naar de pro-vaxxers; of om te mopperen op de mensen zonder mondmasker of met; of om te mopperen op ouderen die buiten de ouderenuurtjes gaan winkelen of juist binnen die uurtjes winkelen maar dan een praatje maken en de gangpad versperren; of om de buren te verklikken omdat er 1 persoon te veel in de tuin staat; of om te gaan demonstreren en zelfs om de boel kort en klein te slaan.

 

Er is ook een andere beweging merkbaar aan het worden. Het bewustzijn groeit dat het anders moet en dat er iets gigantisch uit balans is op deze aarde. We hebben onszelf hier in het westen een dusdanige levensstijl aangemeten wat we vooruitgang noemen. Maar heel eerlijk: we zijn zwakker dan ooit. Werken aan een gezondere levensstijl om als mens weerbaarder te worden tegen ziekteverwekkers. Beter voor de aarde zorgen en samen met haar leven i.p.v. haar leeg te roven. Mogen we die vaccinatiecampagne wat woorden afnemen? Echt, er wordt al genoeg gesproken over Pfizer en AstraZeneca en over alle vaccinatiestrategieën die vervolgens herzien en herzien en herzien worden. Dan houden we wat woorden over en kunnen we die besteden aan een gezondere levensstijl.

 

Opeens besefte ik dat ook deze blog slechts woorden zijn en zelfs vingerwijzingen. Toen ben ik met de vinger naar mezelf gaan wijzen. Wat kan ik, naast mijn werk, doen? Ik ben terug gaan hardlopen om mezelf fit te houden. Ik ben gezonder gaan eten: veel salades, vis en soep. Supplementen als extra aanvulling aan nemen zoals bijvoorbeeld vitamine D3. 's Avonds beperk ik het beeldschermgebruik en nestel me in een zetel met een goed boek. Ik kijk geen tv en geen persconferenties om zo uit de negatieve energie van de berichtgevingen te blijven (headlines volstaan prima). Ik mediteer en probeer me erg in het nu te houden. Ik ben me bewuster van de afval die ik produceer en probeer dat te reduceren. Dat soort dingen. Het zijn kleine acties, maar daarom niet minder zinvol.

 

Als therapeut en coach heb ik kennis en vaardigheden om mijn levensstijl gezonder te kunnen maken. Ik schreef een aanvullende blog met algemene tips over hoe gezonder te leven tijdens en na de lockdown.

 

Welke keuze ga jij vandaag maken om je levensstijl te verbeteren?


Mijn Corona blogs
Reactie schrijven

Commentaren: 0