· 

Corona: DIY - hoe versterk je je immuunsysteem?

Over wat de natuur ons biedt, brievenbussen en slaaphormoon

De afgelopen weken heb ik me verbaasd over het gebrek aan berichtgeving over hoe we ons kunnen wapenen tegen een virale infectie. Ja, er is genoeg informatie beschikbaar over social distancing en mondkapjes. Informatie vanuit de natuurgeneeskunde over hoe we ons immuunsysteem optimaal kunnen ondersteunen wordt afgedaan als 'te weinig bewijs' en bereikt het grote publiek niet. Wat mij betreft een gemiste kans. Een  virus wat ons laat zien dat we niet slimmer zijn dan de natuur, daagt ons op zijn minst uit om toch eens naar die natuur te gaan luisteren.

 

Het eerste deel van deze blog gaat over wat je zelf kunt doen om je immuunsysteem te versterken. In het tweede deel lees je wat je specifiek tegen het nieuwe coronavirus kunt doen, want onderzoek van het Radboud UMC geeft ons mogelijk wat handvatten.


DEEL 1: WAT JE ZELF KUNT DOEN OM JE IMMUUNSYSTEEM TE VERSTERKEN

Darmen en die 80%

Er wordt weleens gezegd dat 80% van je weerstand in je buik wordt bepaald. Je darmen spelen een grote rol bij de werking van je immuunsysteem. Gevarieerde voeding en vezels uit groente en fruit zijn essentieel voor een goede darmwerking. Beperk brood. Ondanks dat er in onze maatschappij vaak brood gegeten wordt, is het geen optimaal voedingsmiddel voor onze darmen ivm de in brood aanwezige anti-nutriënten.

 

Vitamine C en immuunsysteem

Nuttig vitamine C rijke voeding. Vitamine C stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen welke een rol spelen bij het herkennen en onschadelijk maken van ziekteverwekkers en het aanmaken van geheugencellen welke een rol spelen bij immuniteit. Vitamine C vind je in citrusvruchten, kiwi, maar ook in spruitjes, andere koolsoorten, rode en gele paprika.

 

De zon!

Doe zonlicht op. Stel je huid bloot aan zonlicht en bij voorkeur zonder zonnebrandcrème zodat je lichaam vitamine D kan aanmaken. Vitamine D is nodig voor het optimaal functioneren van je immuunsysteem en specifieker dat deel wat zorgt voor de virale afweer. Daarnaast speelt zonlicht een rol bij de aanmaak van melatonine. Waarom dat juist bij Corona zo interessant is, lees je in het tweede deel van deze blog.

 

Beweeg, neem rust en ga op tijd naar bed

Stress ondermijnt je immuunsysteem. Kies tijdens deze onzekere en stresserende tijd vooral voor stress reducerende activiteiten: lees een boek, doe aan yoga, wandel, fiets, mediteer, beweeg, trek de natuur in, doe iets waar je blij van wordt. Neem op tijd rust. Zorg ook voor voldoende nachtrust. In de nacht wordt je immuunsysteem actief om te scannen of alles nog ok is. Voldoende slaap zorgt voor een optimaal werkend immuunsysteem, ook in de nacht.

 

Vis

De vetzuren DHA, maar met name EPA, uit vis spelen een grote rol bij het tot rust brengen van een eenmaal geactiveerd immuunsysteem. Veel problemen ontstaan wanneer een geactiveerd immuunsysteem niet uit gaat en doorschiet in zijn reactie. Zet vette vis op het menu zoals paling, zalm en haring. Schaal- en schelpdieren bevatten veel zink welke een rol speelt in de aanmaak van immuuncellen en regulerende werking van het immuunsysteem.

 

Knoflook en vlierbessen

De natuur biedt ons voedingsmiddelen met antivirale stoffen zoals bijvoorbeeld knoflook en vlierbessen. Voeg ze toe aan je voedingspatroon.

 

DEEL 2: WAT SPECIFIEK TE DOEN TEGEN CORONA?

 We zijn er nog niet. Bovenstaand waren enkele algemeen immuun versterkende aanbevelingen. De onderzoeken naar Corona zijn nog in volle gang. Ondanks dat we nog heel veel niet weten, kan hetgeen wat we al wel weten leiden tot specifieke aanbevelingen. Mensen met de meest heftige symptomen zijn over het algemeen oudere mensen met overgewicht. Dat juist deze mensen de meeste klachten ervaren bij een COVID-19 infectie zou met logica verklaard kunnen worden. Deze mensen hebben doorgaans een zwakker immuunsysteem, een minder gezonde leefstijl en kampen vanwege overgewicht met onderliggende aandoeningen. Anders gezegd: het lichaam heeft het al moeilijk en dan komt er ook nog eens een virus op bezoek.

 

Echter onderzoek van het Radboud UMC zou weleens een hele specifieke verklaring gevonden kunnen hebben waarom oudere mensen met overgewicht meer kans hebben om een ernstige infectie door te maken. Die verklaring biedt ons info waar we zelf mee aan de slag kunnen gaan en wat heel weinig kost.


Vetcellen en brievenbussen

Het nieuwe coronavirus verschaft zichzelf toegang tot onze cellen via ACE2-receptoren. Dat zijn een soort brievenbussen op het oppervlak van de cellen waardoor het virus in de cel kan komen. Deze receptoren komen voor bij cellen bij het hart en de nieren, maar ook op long- en darmcellen én vetcellen. Simpel gezegd: des te meer vetcellen, des te meer kans op brievenbussen die het virus kunnen ontvangen. Dit zou weleens een verklaring kunnen zijn waarom mensen met overgewicht zo'n groot aandeel hebben in de bezette IC-bedden.

 

Dit onderzoek geeft ons twee invalshoeken waar we iets mee kunnen. Het eerste is het in balans houden van ACE2-receptoren. Het tweede is gewichtsreductie.

 

In balans houden van ACE2-receptoren: melatonine

Melatonine, het slaaphormoon, remt de expressie van de ACE2-receptor op het oppervlak van de cel. Dus hoe meer melatonine je aanmaakt, des te minder brievenbusjes je op je cellen hebt zitten. Een eenmaal geactiveerd SARS-CoV-2 virus kan een hevige immuunreactie uitlokken waaronder een cytokinestorm. Die immuunreactie is de oorzaak van de hevige symptomen die ervaren worden. Melatonine lijkt een remmende werking te hebben op stoffen die zo'n hevige immuunreactie induceren waardoor een cytokinestorm uitblijft.

Kinderen maken veel meer melatonine aan dan ouderen. Tot wel 10x zoveel. Hiermee is wellicht te verklaren waarom juist ouderen en in mindere mate kinderen getroffen worden door het virus. En waarom bij kinderen doorgaans mildere klachten optreden dan bij ouderen.

 

Een goede melatonine productie lijkt beschermend te werken. Hier kun je zelf iets aan doen. Zorg voor een goed bioritme. Ga op tijd naar bed. Beperk je activiteiten in de avond door niet intensief te gaan sporten en niet te laat en te uitgebreid te gaan eten. Zorg voor ontspanning in de twee uur voor het slapen gaan. Beperk kunstlicht en als je het gebruikt dim het. Beperk dan ook het gebruik van beeldschermen (TV, PC, tablet of smartphone). Het blauwe licht van deze schermen blokkeert direct de aanmaak van melatonine. Zet kip, kalkoen, bananen en tomaten wat vaker op het menu. Deze voedingsmiddelen bevatten bouwstoffen voor de aanmaak van melatonine.

 

Afvallen

Heb je overgewicht, pak het aan. Ga niet crash diëten. Dit geeft te veel stress wat direct je immuunsysteem ondermijnt. Ga überhaupt niet diëten, maar zorg voor een gezonde voedings- en levensstijl die blijvend is en past bij jouw situatie. Lukt het niet alleen, roep hulp in.

 

Hulp nodig?

Heb je vragen over wat in jouw situatie het beste is om te doen? Wil je naast voeding ook supplementen inzetten en wil je weten welke het beste voor je zijn? Zie je door de bomen het bos niet meer en heb je behoefte aan een coachingsgesprek?

Neem gerust contact met me op.

 

Tot slot: een kleine, maar belangrijke nuance

Deze DIY-maatregelen wil ik in de juiste context plaatsen. Ga je met deze maatregelen gevrijwaard zijn van een Corona besmetting? Nee, die zekerheid heb je niet. Waar zorg je dan wel voor? Je zorgt er voor dat je de kans op het binnendringen van het virus, of welke ziekteverwekker dan ook, verkleint. En je zorgt er voor dat als er iets binnendringt, je immuunsysteem daar op een zo goed mogelijke manier op kan reageren. De genoemde maatregelen zijn geen vervanging voor medisch advies. Heb je symptomen, raadpleeg een arts.


Mijn Corona blogs




Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Paul H. (vrijdag, 01 mei 2020 21:01)

    Hoi Natascha, dank voor al je 3 artikelen. Fijn om eens een andere benadering te lezen ivm bescherming tegen Corona. Ik moet eerlijk bekennen dat bij mij de schrik in de beginperiode Corona er wel in zat. Maar zoals je zegt, we kunnen onszelf al redelijk goed beschermen (uitzonderingen daargelaten) op de manieren zoals je uitlegt.
    Laten we voor iedereen hopen dat de wereld weer gauw uit deze angstige wachtstand zal geraken, en de goede dingen die deze periode met zich meebrengt (onthaasten, reflectie, bewuster leven, er zijn voor anderen, ....) ook niet vergeten.
    Hartelijke groet,
    Paul