· 

Corona: wek verwondering in plaats van afhankelijkheid

Over bewustwording, onvolledige berichtgeving en voor jezelf zorgen

In de liveblogs gaat het vooral over cijfers, lockdowns, Trump, het fantastische werk van de zorgverleners en de exitstrategie. In die informatievoorziening is er een zaak onderbelicht. Wat we zelf kunnen doen om het virus buiten te houden of op een adequate manier buiten te zetten. En nee, ik heb het niet over social distancing en mondkapjes.

 

Medicijn, een vaccin en ...

In de strijd tegen het virus wordt er vooral gesproken over een medicijn en een vaccin. Alsof er niets anders is dan dat. Als mens moeten we afwachten en lijken we afhankelijk van de farmacie. Laatst op het jeugdjournaal bleek dat maar eens en dat zette mij aan tot het schrijven van een aantal blogs.

 

Op het Jeugdjournaal werd op een begrijpelijke manier de situatie uitgelegd. En toen kwam het. Op de vraag wat er tegen het virus gedaan kon worden, werd er verteld dat er twee mogelijkheden waren: een medicijn en een vaccin. Niets, maar dan ook niets werd verteld over een gezonde levensstijl en de werking van het immuunsysteem. Ook tijdens persconferenties vertelde Rutte dat de mogelijkheden om het virus tegen te gaan een medicijn en een vaccin waren en dat daar hard aan werd gewerkt. Dat was het.


De WAUW factor

Toen de informatie van het Jeugdjournaal zich beperkte tot een medicijn en een vaccin, voelde ik toch echt de noodzaak om mijn 8-jarige zoon uit te leggen dat er nog iets was in de strijd tegen het virus.

 'Oh wat dan?', vroeg hij geïnteresseerd.

 'Jijzelf!'

 Hij keek me vragend aan. Ik vertelde hem over het immuunsysteem en hoe dat werkt als er een ziekteverwekker binnenkomt. Daarna vatte hij mijn uitleg prachtig samen: 'Dus mam, als ik gezond eet en gezond leef, dan kan ik het virus uit mij halen en voor mij op de grond smijten?'.

 Toen ik dat bevestigde, ging zijn blik van mij naar zijn eigen lijfje en het enige wat hij toen zei was: 'wauw!'

 

Inderdaad: 'wauw!' Laten we mensen de verwondering over de werking van het menselijk lichaam teruggeven en ze niet afhankelijk maken van de farmacie aub. Laten we dat ook onze kinderen uitleggen. Als kinderen vanaf een jonge leeftijd leren over de werking van hun lichaam en welke invloed zij kunnen uitoefenen op het bestrijden van ziekteverwekkers, dan groeit er een zeer bewuste en goed geïnformeerde generatie op. Zou de wereld dat niet nodig hebben?

 

Wat kan ik en wat niet?

Het voorkomen dat er een virus losbreekt, ligt een beetje buiten mijn reikwijdte. Hoe ik mezelf zo optimaal mogelijk wapen tegen zo'n ziekteverwekker, daar kan ik wel iets mee. Ik denk dat we er met zijn allen over eens zijn dat de afgelopen maanden ons uitdaagt om kritisch te kijken naar onze levensstijl. Hoe we met de aarde omgaan, met de mensen om ons heen, maar vooral hoe we met onze eigen gezondheid omgaan.

 

Ik wil me niet afhankelijk voelen van medicijnen of een vaccin. Ik wil in de eerste plaats zelf het virus zo optimaal mogelijk te kunnen bestrijden. En pas als dat niet lukt me wenden tot medische zorg. Het feit dat we een goede medische zorg hebben, ontslaat mij niet van de plicht om zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen. Dat zou de omgekeerde wereld zijn.

Hoe zorg je zo goed mogelijk voor jezelf? Hoe wapen je jezelf het beste tegen een ziekteverwekker? En nog specifieker tegen dit virus?


Mijn Corona blogs
Reactie schrijven

Commentaren: 0