· 

Corona: waarom we niet moeten wachten op een vaccin

Over gehoopte immuniteit, onzekerheid en zelf in actie komen

De duur dat we met beperkende maatregelen opgescheept zitten, houdt niet enkel verband met de daling van bezette IC-bedden, maar ook met de komst van een werkend vaccin. Zo is dagelijks in het nieuws te horen. De wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin tegen het virus. Er wordt gesproken over een ontwikkelingsperiode van één tot anderhalf jaar. Tot die tijd leven we in een door premier Rutte zo mooi genoemde 1,5 meter samenleving.

 

Met schrijven over een vaccin, begeef je je doorgaans op glad ijs. Nu de wereld naarstig op zoek is naar een vaccin, is het al helemaal een precair onderwerp. Ik heb daarom lang getwijfeld of ik deze blog zou plaatsen, want ik wil geen pro / anti vaccinatie discussie veroorzaken. Dat is namelijk niet het doel van deze blog. Zonder de antwoorden te hebben, stel ik hardop vragen en wil ik je verder laten kijken dan de komst van een vaccin. Kun je er iets mee, prima. Kun je er niets mee, dan is dat ook goed.

 

Immuniteit

Uit onderzoek zou blijken dat op dit moment slechts 3% immuun is tegen het nieuwe coronavirus. Veel minder dan men verwacht en gehoopt had. Het lijkt er op dat mensen die geen of milde klachten hadden bij het doormaken van een COVID-19 infectie nauwelijks tot geen immuniteit opbouwen. Kortom deze mensen zouden dus volgens deze voorzichtige conclusie wederom besmet kunnen raken met het virus. Alleen mensen die de ziekte met fikse klachten doorgemaakt hebben, lijken de meeste kans te hebben om immuniteit op te bouwen. Wat zegt dit over de doeltreffendheid van een eventueel vaccin? Meer specifiek: gaat een vaccin dan wel zorgen voor de gewenste immuniteit? Iets om over na te denken.

 

Lange termijn

Hoe kun je de lange termijneffecten van zo'n vaccin in kaart hebben als het vaccin op zo'n korte tijd ontwikkeld is? De bijwerkingen van het vaccin tegen de Mexicaanse Griep zit nog in mijn geheugen. De fabrikant bleek ernstige bijwerkingen te hebben verzwegen. Daarnaast schikte de Nederlandse regering in een aanklacht van een aantal mensen die na toediening van het vaccin plots narcolepsie (slaapziekte) ontwikkelden. Volgens de fabrikant kon narcolepsie verschillende oorzaken hebben en niet per definitie ten gevolge van het vaccin zijn ontstaan. Desondanks, opvallend was het wel.

 

What's next?

Laten we er vanuit gaan dat er een werkzaam vaccin op de markt komt en ons de gehoopte immuniteit gaat geven. De mondkapjes kunnen af en na anderhalf jaar kunnen we elkaar weer omhelzen. But … what's next? Wanneer dient het volgende virus zich aan wat ons in een lockdown gaat houden? Ik bedoel, niemand had een pandemie van deze omvang verwacht. Het onmogelijke bleek mogelijk. Daarmee is er een onzekere factor in ons leven bijgekomen die ons maatschappelijke en economische leven volledig lam kan leggen. Deze onzekerheid is een feit. Met of zonder de komst van een vaccin.

 

Kortom: enkel vanuit de zetel afwachten tot er een vaccin op de markt is, lijkt me geen goede strategie. Kritisch naar onze gezondheid en levensstijl kijken en vervolgens bewuste keuzes maken, zou op zijn minst daaraan toegevoegd moeten worden.


Mijn Corona blogs