· 

Wat is intermittent fasting?

Over gezond vasten, afvallen, gezondheidsvoordelen, praktische tips

Intermittent Fasting of periodiek vasten is een eetpatroon waarbij je periodes van eten afwisselt met periodes van vasten (waarbij je niets tot weinig eet). Bekende methodes zijn 5/2, 24uur, en 16/8. In deze blog lees je wat intermittent vasten inhoudt, wat de gezondheidsvoordelen zijn (en dat is niet enkel gewichtsverlies of afvallen), maar ook de nadelen van vasten. Ook geef ik je praktische tips over hoe je intermitterend kunt vasten met behulp van een schema én wat je kunt eten.

 

Intermittent vasten, wat is het?

Intermittent Fasting of periodiek vasten is een eetpatroon waarbij je periodes van eten afwisselt met periodes van vasten (waarbij je niets tot weinig eet). Het kan je helpen bij het verminderen van je eetmomenten. Simpel gezegd gaat het bij intermitterend vasten erom wannéér je eet en niet om wát je eet. Alhoewel dat laatste wel degelijk van belang is als je gezond en zonder hongergevoel wilt vasten. Verderop in mijn blog meer daarover.

Intermittent fasting 16/8 schema

Er zijn een aantal bekende intermittent fasting methodes, namelijk 5:2, 24uur en 16/8.

  • 5:2 methode
    Je eet 5 dagen in de week zoals je gewend bent en eet 2 dagen weinig. In die twee dagen eet je 500 – 600 calorieën. Deze twee dagen zijn niet opeenvolgend.
  • 24 uur methode
    Bij deze variant vast je 24 uur gedurende 1 of 2 dagen per week. Op de overige dagen eet je hoeveelheden die je gewoon bent en zeker niet meer.
  • 16/8 methode
    Hierbij eet je je maaltijden, bij voorkeur maximaal 3, in 8 uur en eet je 16 uur niets. Deze methode vind ik het meest interessant, omdat het met name je darmen rust geeft én het praktisch best haalbaar om op die manier te vasten.

 

De gezondheidsvoordelen van intermittent fasting

Gezondheidsvoordelen van periodiek vasten

Intermitterend vasten heeft diverse gezondheidsvoordelen. Meer energie, gewichtsverlies, gevoeliger voor insuline, verlaging van cholesterol en bloeddruk (goed voor hart en bloedvaten), je vertering krijgt rust en dat geeft meer rust in je buik, je herstelt sneller, je immuunsysteem wordt minder vaak geactiveerd, je concentratie en geheugen verbetert, enz. De volgende symptomen zouden zomaar kunnen verdwijnen bij intermitterend vasten: een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en/of obstipatie, buikpijn, maagzuur, duizeligheid, flauwte, trillerigheid, sugar craving, te weinig energie, futloosheid en klachten bij de overgang.

De nadelen van periodiek vasten

Als nadeel wordt er gezegd dat het te restrictief is, alhoewel de 16/8 methode voor de meesten, eventueel na opbouw, prima te doen is. Ook zou je door verlaging van je eetmomenten te weinig kansen hebben om gezonde voeding te eten. Dit is nonsens. Met drie gezonde eetmomenten kun je prima voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Toch is IF niet voor iedereen geschikt om op eigen houtje te doen. Mensen met diabetes type II, insulineresistentie, uitgeputte bijnieren (burn-out) kunnen beter IF onder begeleiding van een arts of therapeut doen. Voor vrouwen in de zwangerschap of die borstvoeding geven is intermittent fasting niet aan te raden.

Hoe pak je het aan: eetschema bij intermitterend vasten

Bij de variant van 16/8 intermittent vasten kun je het volgende maaltijdschema toepassen. Je laatste maaltijd van de dag eet je om 18:00 uur, je ontbijt eet je vervolgens 16 uur later om 10:00 uur en je luncht om 13:00 of 14:00 uur. Ben je een beginner? En mocht je het lastig vinden om meteen 16 uur te vasten, dan kun je ook starten met 12 uur of 14 uur te vasten. Je eet dan iets later je avondmaaltijd en/of iets eerder je ontbijt. De duur van het vasten vergroot je langzaam. Niet altijd is een dergelijk eetschema handig. Als ik een drukke dag in mijn praktijk heb, lukt het me niet altijd om de maaltijden zo te plannen dat ik 16 uur vast. Dat is dan zo. Ben dus zeker niet dogmatisch, want daarin schuilt het gevaar dat je het gevoel krijgt te falen en je vervolgens stopt met iets wat je veel gezondheidsvoordelen kan geven. Wees flexibel en creatief. Soms kan ik de dag beginnen met wat werk om ergens halverwege de ochtend te ontbijten. Kortom: kijk wat kan. Lukt het op een dag niet, dan is dat zo.

Wat eet je als je 3 maaltijden per dag eet

Praktische tips: wat eet je als je 3 maaltijden per dag eet?

Eet voldoende en zo gevarieerd mogelijk. Zelf ontbijt ik licht met een crackertje en fruit. Mijn tussendoortje, fruit, eet ik dus bij het ontbijt. Ontbijt je graag stevig met bijvoorbeeld eieren en spek of de restjes van de dag ervoor, dan is dit ook prima. Als lunch eet ik graag een warme gevulde soep of maaltijdsalade met vis. Heb ik een drukke dag in mijn praktijk, dan eet ik zuurdesem brood. Deze maaltijd sluit ik af met fruit. In de avond eet ik graag een warme maaltijd van soep, veel groenten, olijfolie, vlees en/of vis en een klein beetje aardappelen, rijst of pasta. De lunch en/of het diner sluit ik graag af met een stukje pure chocolade (70% cacao of meer). Dit ontspant de sfincter van Oddi waardoor galzuren en spijsverteringsenzymen beter aan de darm afgegeven kunnen worden en de spijsvertering soepeler verloopt. Heb je te veel honger tussen de maaltijden of tijdens het vasten, dan eet je waarschijnlijk te veel koolhydraten en te weinig vetten en (dierlijke) eiwitten. Beperk de koolhydraten en eet meer olijfolie, kokosolie, vlees, vis, gevogelte, avocado en noten. Ook is het mogelijk dat je alvleesklier uit balans is. Lees dan zeker deze blog: Wat is beter? Veel of weinig eetmomenten bij een wisselende suikerspiegel.


Mag ik je op weg helpen?

  • Heb je last van bovengenoemde symptomen en wil je weten wat je zelf kunt doen?
  • Wil je weten of je vitaminen en mineralen tekort komt?
  • Wil je zeker weten dat je op de juiste manier én met de juiste voeding vast?
  • Heb je last van flauwtes en suikerdips? Lukt het niet op eigen houtje?
  • Wil je weten welke natuurlijke middelen je kunnen ondersteunen?

Met een bioresonantie meting geef ik je inzicht en persoonlijk advies.

Vaak haken mensen af, omdat ze twijfelen of ze de juiste manier toepassen of niet precies weten wat bij hen past. Start gelijk goed én met het volste vertrouwen dat wat je doet juist is. Lees meer over mijn werkwijze.


Blogs over maaltijdfrequentie en het effect op darmproblemen, suikerspiegel en overgangsklachten

Reactie schrijven

Commentaren: 0