· 

Wat is beter: veel of weinig eetmomenten per dag?

Over gezond eetpatroon, hoeveel maaltijden, gezondheidsvoordelen, emoties

De focus bij een gezond eetpatroon ligt vaak op wát je eet. Maar hoe vaak je eet, is minstens zo belangrijk. Wat is gezond: veel of weinig eetmomenten per dag? Na deze blog weet je hoeveel maaltijden passen bij een gezond voedingspatroon, het effect ervan op je energie, spijsvertering, bloedsuikerspiegel en gewicht. En wellicht zijn er opeens heel wat symptomen die je ervaart, verklaart. Ook geef ik tips hoe je je maaltijdfrequentie kunt veranderen.

Heb je last hebt van darmproblemen, opgeblazen gevoel, je spijsvertering, wisselende suikerspiegel, duizeligheid, flauwte, te weinig energie of ben je in de overgang, lees dan zeker verder. Deze blog (en de bijbehorende) zou je weleens van heel wat symptomen kunnen verlossen!

3 of 6 maaltijden per dag

6 Eetmomenten, zoals bijvoorbeeld 3 maaltijden en 3 tussendoortjes, zouden beter zijn dan 3 grote maaltijden per dag. Het zou je spijsvertering op gang houden en je suikerspiegel stabiel. In theorie klinkt dit misschien plausibel, maar als we kijken naar de werking van het lichaam dan maakt het echt gehakt van die theorie. Ons lichaam is niet gemaakt om 6 keer per dag voeding te verteren en al helemaal niet om de hele dag door te eten en spijs te verteren. Ook niet als die eetmomenten uit gezonde voedingsmiddelen bestaan. Wetenschappelijk komt de een lagere maaltijdfrequentie ook steeds meer in de belangstelling te staan.

6 eetmomenten en je energie level

3 of 6 maaltijden per dag

Wat gebeurt er als je 6 eetmomenten of de hele dag door iets eet? Stel je eens voor: je lichaam heeft een batterij met een capaciteit van 100% energie. Als je lichaam bezig is met spijsverteren dan zal het energie van de batterij vragen. Je merkt dit ook, want als je gegeten heb, kun je je wat slaperig voelen. Een groot deel van de energie gaat naar je spijsvertering. Bovendien weet je dat je niet direct na het eten moeten gaan sporten. Vraag je wel energie voor je spieren dan krijg je buikpijn, omdat er te weinig energie overblijft voor je spijsvertering. Hieruit kun je al opmaken dat als je vaak of de hele dag door eet, je lichaam een energieverdelingsprobleem krijgt. Je kunt dan last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, futloosheid, niet vooruit te branden, enzovoort.

Gezondheidsvoordelen van minder maaltijden

Ook diverse organen zijn echt niet blij met veel eetmomenten en gaan haperen. Bijvoorbeeld de darmen, de alvleesklier en, als je in de overgang bent, je hersenen.

Het verlagen van de maaltijdfrequentie kan dus heel wat gezondheidsvoordelen opleveren, zoals verbeterde spijsvertering, rustigere buik, insuline gevoeliger, verbeterde vetverbranding, meer focus, meer energie, minder overgangsklachten en … gewichtsverlies.

 

Herken je je in één of meerdere van bovenstaande symptomen, lees dan zeker de aanvullende blogs waarin ik precies uitleg hoe deze klachten kunnen ontstaan én wat je er aan kunt doen. Deze blogs zou je weleens van heel wat symptomen kunnen verlossen!

 

Tips om je maaltijdfrequentie te verlagen

Intermittent fasting en tips om je maaltijdfrequentie te verlagen

Ons lichaam is gebaat bij maximaal 3 maaltijden per dag en niet meer. Ben je gewend om de hele dag door te eten, begin dan met eetpauzes en verleng de frequentie en tijdsduur. 'Kan ik nog tussendoortjes eten?', is een vraag die ik in mijn praktijk regelmatig krijg. Eigenlijk is het antwoord heel simpel: nee. Althans niet als apart eetmoment. Zelf eet ik fruit als onderdeel van het ontbijt en lunch. Daarnaast houd ik erg van pure chocolade. Een stukje pure chocolade eet ik direct na de lunch en/of het avondeten. Cacao heeft een specifieke werking op de spijsvertering door galzuren en spijsverteringsenzymen gemakkelijker aan de dunne darm te geven. Heb je snel honger na een maaltijd? Dan eet je waarschijnlijk te veel koolhydraten en te weinig vetten en (dierlijke) eiwitten. Verander dan de samenstelling van je maaltijd en eet voldoende. Intermittent fasting kan je helpen bij het verminderen van je eetmomenten. Intermittent Fasting of periodiek vasten is een eetpatroon waarbij je periodes van eten afwisselt met periodes van vasten (waarbij je niets tot weinig eet). Hoe dit werkt en wat de gezondheidsvoordelen hiervan zijn, lees je in mijn blog: Wat is Intermittent Fasting.

Heb je echt honger?

Emoties en je eetpatroon

In mijn praktijk kijk ik altijd verder dan fysieke klachten. Alles is namelijk met alles verbonden. Emoties, mentale blokkades en zingeving kunnen veel verklaren en een opening bieden tot verbetering van klachten. Blijf je de behoefte hebben om vaak te eten, stel jezelf dan eens de vraag: waarom eet ik? Heb je echt honger of heb je iets anders nodig? Wellicht ben je moe en heb je rust nodig. Of ben je een emo-eter en heb je eigenlijk een arm om je heen nodig. Of coaching voor meer inzicht en concrete tips om met je emoties om te gaan. Of eet je uit frustratie en zou je eigenlijk hulp mogen vragen bij hetgeen je gefrustreerd bent. Maak voor jezelf helder waarom je eet. Coaching, die ik in mijn praktijk toepas, kan je helpen om de oorzaak aan te pakken.

Kortom: van alle soort diëten die je kunt volgen en alle voedingsadviezen die je kunt krijgen, is het allerbeste advies eigenlijk heel simpel: eet minder vaak. Het geeft je spijsvertering rust, kan je verlossen van heel wat klachten, je valt af en voelt je fitter.


Ik help je op weg!

  • Heb je last van bovengenoemde symptomen en wil je weten wat je zelf kunt doen?
  • Ben je je buikklachten en darmenproblemen beu?
  • Ben je de suikerdips moe?
  • Wil je gezond door de overgang?
  • Wil je de oorzaak van je ongezonde eetpatroon aanpakken?
  • Wil je weten of je vitaminen en mineralen tekort komt?
  • Wil je weten welke natuurlijke middelen jou kunnen ondersteunen?

Met bioresonantie en/of coaching geef ik je meer inzicht en persoonlijk advies.

Aarzel niet en kom langs. Ga gelijk goed én met het volste vertrouwen van start om minder vaak te eten. Lees meer over mijn werkwijze.


Specifieke blogs over het effect van maaltijdfrequentie op darmproblemen, suikerspiegel en overgangsklachten

Reactie schrijven

Commentaren: 0