Over buikpijn, maagpijn, eetgewoonte, darmen in balans
Bij darmproblemen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, obstipatie en prikkelbare darm wordt er vaak gekeken naar wát je eet. Hoe vaak je eet en de pauzes tussen de maaltijden, lijken minstens zo belangrijk te zijn om je darmen tot rust te krijgen. Wetenschappelijk krijgt het aantal eetmomenten ook steeds meer de aandacht, en niet alleen bij darmproblemen. In deze blog leg ik je uit wat (te) veel maaltijden doen met je darmen en welk belangrijk proces je verstoort. Na het lezen van deze blog heb je een tool in handen om zelf je darmen terug in balans te krijgen.
Darmen maken zichzelf schoon en komen terug in balans
Wist je dat je maag en dunne darm zichzelf van een grote schoonmaak voorzien? Twee uur na het eten start er een schoonmaakbeweging met als doel om alles, wat niet in de maag en de dunne darm thuishoort, op te ruimen. Ook ongunstige bacteriën en bacteriën die eigenlijk in de dikke darm thuishoren, zoals bij een SIBO, worden opgeruimd. Die schoonmaakbeweging is een kleine peristaltische beweging die MMC (migrating motor complex) wordt genoemd. Wetenschappelijk krijgt MMC steeds meer de aandacht en dat is terecht. Sommige mensen voelen, ca twee uur na de maaltijd, de start van deze schoonmaak. Het voelt als wat gerommel en geblop en denken dan dat ze weer honger hebben. Gaan eten is dan niet zo'n goed idee, want dan stopt de schoonmaakbeweging meteen. De schoonmaak gaat in golven waarbij een golf zo'n 90 tot 120 minuten duurt. Krijgt de darm echt veel rust, dan zie je dat een periode met dergelijke schoonmaakgolven zo'n 16 uur kan duren.
Symptomen bij darmproblemen
Regelmatig eten of de gehele dag door snacken is niet gezond, ook niet voor de darmen. De maag en dunne darm komt dan niet toe aan een schoonmaak. Dit kan veel darmproblemen veroorzaken met symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, obstipatie, prikkelbare darm, SIBO, dysbiose, enzovoorts.
Met intermittent fasting je darmen tot rust
Voldoende tijd tussen twee maaltijden is van belang om MMC zijn werk te laten doen zodat de darm opgeruimd kan worden. Als je bovenstaande tijden bij elkaar optelt, dan kom je uit op minstens 3,5 tot 4 uur tussen maaltijden. Ook is het interessant om 16 uur geen maaltijd te nuttigen om de maag en dunne darm de tijd te geven voor die grote schoonmaak. Bij intermitted fasting (IF) wordt onder andere de verdeling van 16/8 toegepast waarbij men binnen de 8 uur de maaltijden nuttigt en daarna 16 uur lang niets eet. Dit heeft meerdere voordelen waaronder meer rust in je buik, minder buikklachten en darmen die terug in balans kunnen komen.
Van alle interventies die ik bij mijn eigen darmproblemen ingezet heb, gaf de beperking van de maaltijdfrequentie en voldoende lange pauzes tussen de maaltijden (enigszins tot mijn verbazing) het snelst resultaat. Bij mezelf, maar ook in mijn praktijk ondersteun ik darmen onder andere met fytotherapie, de juiste (en soms specifieke) probiotica, specifiek mineralen en aminozuren bij een leaky gut, middelen tegen pathogenen als virussen, schimmels, bacteriën en parasieten, enzovoort.
Mag ik je op weg helpen?
- Heb je last van bovengenoemde symptomen en wil je weten wat je zelf kunt doen?
- Wil je weten of je vitaminen en mineralen tekort komt?
- Wil je weten of je intoleranties hebt?
- Wil je weten of je een lekkende darm (leaky gut) hebt en wat je er aan kunt doen?
- Kan probiotica interessant voor je zijn?
-
Wil je weten welke natuurlijke middelen jou kunnen ondersteunen bij je darmproblemen?
Ik kan je helpen met inzicht en advies op maat dmv een bioresonantie meting.
Vaak blijven mensen te lang aanmodderen met hun darmklachten, omdat ze twijfelen of ze het juiste doen. Of niet graag over hun darmproblemen
praten. Te dun, te vast, geurig, met veel gas, dagen niet of 10x per dag ... in mijn praktijk vind ik het normaal om over ontlasting te praten, omdat het zoveel informatie geeft over een
mogelijke oplossing. Aarzel niet en kom langs. Ga gelijk goed én met het volste vertrouwen van start om je darmproblemen aan te pakken. Lees meer over mijn werkwijze.