· 

Wat is beter bij een wisselende suikerspiegel: veel of weinig eetmomenten

Over suikerdips, eetmomenten, alvleesklier, gezonde bloedsuikerspiegel

Veel kleine eetmomenten zouden beter zijn bij een schommelende suikerspiegel dan 3 eetmomenten per dag. Niets is minder waar. Bij veel kleine maaltijden moet de alvleesklier (pancreas) te vaak in actie komen. In deze blog leg ik uit welk effect veel eetmomenten hebben op je alvleesklier en uiteindelijk op je bloedsuikerspiegel. Je ontdekt dat de oorzaak van je schommelende suikerspiegel niet wordt aangepakt, maar uiteindelijk de schommelingen juist erger zullen worden. En je krijgt tips om je bloedsuikerspiegel in balans te krijgen.

Symptomen van een schommelende suikerspiegel en vermoeide alvleesklier

Symptomen van een lage suikerspiegel

Heb je last van een schommelende suikerspiegel dan merk je dat aan suikerdips, trillerigheid als je niet op tijd eet, duizeligheid, vermoeidheid, flauwte, het ontbijt niet kunnen overslaan en op uur en tijd moeten eten. Een sterk wisselende bloedsuikerspiegel kan leiden tot hypoglycemie, insulineresistentie en diabetes type II, ook wel ouderdomssuiker genoemd. Bij een schommelende suikerspiegel kan het niet anders dat je ook last hebt van je spijsvertering zoals bijvoorbeeld buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, langzame spijsvertering, maagzuur, enzovoort.

 

Heb je één of meerdere symptomen die passen bij een schommelende bloedsuikerspiegel? Lees dan zeker even verder! Je zou zomaar diabetes type II kunnen voorkomen. Heb je al diabetes type II, dan is deze blog ook interessant voor jou, want mogelijk kun je ook dan het tij keren.

 

Waarom veel eetmomenten niet goed zijn voor je bloedsuikerspiegel en alvleesklier

Bij veel eetmomenten komt je alvleesklier niet tot rust

Je alvleesklier heeft twee belangrijke taken. Als eerste maakt het insuline aan om de suikerspiegel in het bloed te kunnen laten dalen. Eet je vaak, bijvoorbeeld 6 kleine maaltijden per dag of zelfs de hele dag door, dan moet de alvleesklier vaak insuline aanmaken om de suikerspiegel te laten dalen. De alvleesklier is er niet op gemaakt om dit zo vaak te doen. Met een ritme van 3 eetmomenten kan de alvleesklier overweg. Heb je veel eetmomenten of eet je de hele dag, dan komt de alvleesklier niet tot rust en wordt het moe. Uit frustratie en irregulatie zal de alvleesklier op sommige momenten te veel insuline aanmaken. Zo iets van: 'hier heb je je insuline en laat mij nu met rust, humpf', waardoor je suikerspiegel in het bloed te veel daalt. Je kunt dit voelen met symptomen als een suikerdip, maar ook flauwte, suf, trillerig, duizelig, concentratieproblemen, een drang naar koolhydraten (met name naar alles wat zoet is), het hebben van een dip na het eten en/of vermoeidheid. Je alvleesklier is overwerkt. Deze symptomen kunnen signalen zijn van hypoglycemie en het voorstadium van diabetes type II (ook wel ouderdomssuiker genoemd).

 

Wat niet zo algemeen bekend is, is dat de alvleesklier een dubbel functie heeft. De tweede taak van je alvleesklier vind vooral je spijsvertering leuk. Hij maakt namelijk ook spijsverteringsenzymen aan om de darmen te helpen bij het spijsverteren. Een vermoeide alvleesklier gaat ook problemen geven bij het spijsverteren. Vandaar dat je ook klachten kunt ervaren in je buik.

 

Hoe krijg je de suikerspiegel stabiel?

Meerdere kleine eetmomenten lijken je suikerspiegel in balans te houden, maar het is eerder een quick fix waarbij op lange termijn de alvleesklier overvraagd blijft. Je doet aan symptoombestrijding waarbij de oorzaak niet opgelost wordt. Sterker nog: het zal erger worden want de alvleesklier blijft overvraagd. Hoe krijg je een stabiele suikerspiegel? Eet minder vaak door je maaltijdfrequentie te verlagen en tussendoortjes weg te laten. Ik weet het, dit is totaal tegenovergesteld tot wat in het algemeen geadviseerd wordt, maar is echt de enige manier om je alvleesklier tot rust te krijgen. Vind je dit lastig? Bouw het aantal maaltijden per dag rustig af naar 3 ipv meteen. Je kunt je ook laten begeleiden bij het afbouwen. Het ondersteunen van je alvleesklier met fytotherapie is zinvol. Heb je diabetes type II, houdt je bloedsuikerspiegel in de gaten en laat je begeleiden om hypo's te voorkomen.

Andere tips om je bloedsuikerspiegel in balans te krijgen

Voorkom een te lage suikerspiegel en vermijd snelle suikers
  • Eet zo gevarieerd mogelijk en zorg dat je maaltijden ook bestaan uit voldoende gezonde vetten en eiwitten.
  • Vermijd snelle suikers in je voeding (bijvoorbeeld in koek, snoep, vruchtensap, frisdrank en alcohol).
  • Eet minder uit zakjes en pakjes en eet meer onbewerkte voeding.
  • Beweeg regelmatig en bij voorkeur op nuchtere (lege) maag.
  • Verminder stress, hak knopen door, mediteer en zorg voor jezelf.
  • Slaap voldoende, zet vroeg in de avond je laptop uit en beperk het gebruik van je tablet en telefoon

 


Mag ik je op weg helpen om van je suikerdips af te komen?

  • Heb je last van bovengenoemde symptomen en wil je weten wat je zelf kunt doen?
  • Ben je de suikerdips beu?
  • Heb je veel van de bovengenoemde klachten, maar weet je niet waar te beginnen om er vanaf te komen?
  • Wil je weten of je vitaminen en mineralen tekort komt?
  • Wil je weten welke natuurlijke middelen jou kunnen ondersteunen bij wisselende bloedsuikerspiegel?

Met bioresonantie geef ik je meer inzicht en persoonlijk advies.

Vaak blijven mensen te lang rondlopen met suikerdips en klachten die verband houden met een vermoeide alvleesklier.  Ze willen wel van hun klachten af, maar zien door de bomen het bos niet meer, omdat een vermoeide alvleesklier diverse symptomen geeft. Aarzel niet en kom langs. Ga gelijk goed én met het volste vertrouwen van start om je suikerspiegel stabiel te krijgen. Lees meer over mijn werkwijze.


Blogs over maaltijdfrequentie en het effect op darmproblemen en overgangsklachten

Reactie schrijven

Commentaren: 0