9 Tips om beter te slapen

Over voeding, seks, beeldschermen en kippen

Moe zijn en toch wakker liggen. Niet in slaap kunnen komen is een frustrerende en veel voorkomende kwaal. Zeker met de huidige Corona perikelen waarin onrust, frustratie en angst overmatig aanwezig zijn. Slecht slapen zorgt overdag voor vermoeidheid, futloosheid, een slechte concentratie en een niet al te best humeur. Maar er is meer.

 

Het belang van een goede nachtrust

Tijdens je slaap verwerk je de prikkels van overdag. Dit is zeer belangrijk om overdag weer alert, productief, creatief en stressbestendig te kunnen zijn. Ook herstel je in de nacht van fysieke inspanningen. Je spieren komen tot rust. Je immuunsysteem heeft rustig de tijd om te scannen of alles ok is. Tevens geef je je lever de kans om zijn ontgiftingstaak goed te volbrengen. Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid. Daarnaast draagt het bij aan een goede stofwisseling en dus aan een gezond gewicht.

 

Slecht slapen kan je een wanhopig en machteloos gevoel geven, want wat te doen? Gelukkig kun je zelf veel doen om je nachtrust te verbeteren. In deze blog geef ik 9 gouden en praktische tips om beter te kunnen slapen.

Afbeelding: Hoe melatonine gemaakt wordt
Afbeelding: Hoe melatonine gemaakt wordt

Tip 1: eet jezelf in slaap

Om te kunnen slapen heb je het slaaphormoon melatonine nodig. Dit hormoon maak je zelf aan, maar daar heb je wel wat bouwstoffen voor nodig. Melatonine wordt gevormd vanuit het aminozuur L-Tryptofaan wat vervolgens wordt doorgestofwisseld naar serotonine (het feel-good hormoon) en van daaruit naar melatonine. Om die omzettingen mogelijk te maken heeft het lichaam hulpmiddelen nodig, zoals o.a. diverse B-vitaminen, zink, magnesium, ijzer, calcium en vitamine C. Een tekort aan deze voedingsmiddelen geeft slaapproblemen, omdat je simpelweg te weinig bouwstoffen hebt om voldoende melatonine te maken. Een tekort kan ontstaan doordat je te weinig voedingsmiddelen eet die deze stoffen bevatten.

Enkele bronnen van bovenstaande voedingsstoffen:

  • Tryptofaan: bananen, bosvruchten, noten, zaden, vis, gevogelte, eieren
  • Vitamine C: citrusvruchten, maar zeker ook spruitjes en andere koolsoorten
  • B-vitaminen: noten, vis, eieren, avocado, groene groenten
  • Zink: schaal- en schelpdieren
  • IJzer: gedroogd fruit, met name gedroogde ongezwavelde abrikozen
  • Magnesium: bananen, noten, kelp, groene bladgroenten, zeewier en avocado
  • Calcium: groene bladgroenten
  • Vette vis: heb je een chronische aandoening of een laaggradige ontsteking, dan zijn omega 3 vetzuren heel goed voor jou. De regulerende werking van ontstekingen zorgt er voor dat er meer tryptofaan over blijft voor de aanmaak van melatonine.
  • Melatonine: wist je trouwens dat walnoten een natuurlijke bron zijn van melatonine?

Een gezond en evenwichtig eetpatroon is dus noodzakelijk voor een goede nachtrust!

Tip 2: vermijd beeldschermen

In ons digitale tijdperk zijn beeldschermen niet weg te denken. Ze zijn echter desastreus voor het aanmaken van het slaaphormoon. Het blauwe licht remt namelijk de aanmaak van melatonine. Natuurlijk kun je een filter op je tablet, pc of telefoon installeren die het blauwe licht filtert. Toch is dit niet altijd voldoende. De vele prikkels die binnenkomen kunnen activerend werken, waardoor je niet tot rust komt. Installeer een filter en zet minstens een uur voordat je gaat slapen je beeldschermen uit.

 

Tip 3: rust in de avond

Ontspan in de avond. Doe dingen waar je rustig van wordt. Maak een wandeling in de natuur, lees een boek, luister naar rustige muziek, mediteer of doe aan yoga. Een rustgevend bad is ook een aanrader. Voeg magnesium sulfaat aan je badwater toe zodat je tevens magnesium opneemt via je huid.

 

Tip 4: met de kippen op stok

Ga niet te laat naar bed. Men zegt weleens dat de uren voor middernacht dubbel tellen. Het blijkt dat de uren tot 2:00 uur het belangrijkst te zijn.

 

Tip 5: duisternis

Dim in de avond het licht en brand een kaars. Maak het pikdonker in je slaapkamer. Om het slaaphormoon te kunnen aanmaken heb je duisternis nodig. Zelfs het licht van je wekker kan al te veel zijn.

 

Tip 6: vrij elkaar in slaap

Ken je dat ... een man die na een vrijpartij in slaap valt? Ondanks een eventueel ongenoegen van de partner is dit fysiologisch zeer goed te verklaren (ja, mannen kunnen er echt niets aan doen). Door een orgasme maak je het hormoon prolactine aan wat remmend werkt op de stimulerende neurotransmitter dopamine. Daarbij maak je door het huid-op-huid contact, het knuffelen en rustgevende aanrakingen, ook het hormoon oxytocine aan. Dit werkt rustgevend. Een fijne vrijpartij bezorgt je daarom een mooie cocktail om in slaap te vallen.

 

Tip 7: ga naar buiten

Ga regelmatig naar buiten. Daglicht bevordert de aanmaak van serotonine, wat weer de voorloper is van het slaaphormoon. Daarnaast zal de frisse lucht je voorzien van zuurstof wat je nodig hebt om tryptofaan om te zetten.

 

Tip 8: beweging

Zorg dagelijks voor voldoende beweging. Bij lichamelijke activiteit maak je de neurotransmitter adenosine aan. Dit stofje speelt een rol in de slaapregulatie. Adenosine zorgt voor een slaperig gevoel. Een wandeling van 30 minuten, bij voorkeur in de buitenlucht en in het groen, kan al een groot verschil maken.

 

Tip 9: pak stress aan

Spanning en stress ervaart je lichaam als potentieel gevaar. En bij gevaar gaat je lichaam absoluut niet in ruststand, laat staan slapen. Logisch, want als er een leeuw achter je aan zit, moet je niet in slaap vallen. Heb je stress, dan maak je adrenaline en vervolgens cortisol aan. Cortisol remt melatonine, het slaaphormoon. Het is belangrijk om na te gaan wat jou stress brengt. Een ongezonde lifestyle, de Corona perikelen of een andere stressvolle situatie? Ga op zoek naar de oorzaak en pak die aan.

Doe er iets aan!

Slapen is zo essentieel voor een goede gezondheid, dat het belangrijk is om snel weer een goed slaappatroon te krijgen. Blijf niet hoopvol schaapjes tellen, maar doe er iets aan. Lukt het je niet zelf om weer goed te kunnen slapen, grijp dan niet te snel naar de melatonine bij de drogist. Zoek naar de oorzaak en pak die aan. Je gezondheid zal je dankbaar zijn.

Hoe ik je kan helpen

Met een bioresonantie meting kunnen we samen heel specifiek voedingstekorten opsporen. Hiermee kan ik je een advies op maat geven mbt voeding en eventueel supplementen om tekorten aan te vullen. Ook heb ik aandacht voor je organen. Neem je voedingsstoffen niet goed op? Word je iedere keer rond dezelfde tijd wakker? Met de orgaanklok kijk ik welke organen ondersteuning nodig hebben. Slaapproblemen staan meestal niet op zichzelf. Samen kijken we naar het verband met andere klachten die je mogelijk ervaart. Via een rustgevende behandeling kunnen we werken aan ontspanning en stressreductie. En via een gerichte coachingsoefening kunnen we de oorzaak van stress opsporen en aanpakken. In mijn praktijk zijn dus verschillende mogelijkheden om slaapproblemen aan te pakken. Laat het me gerust weten als ik iets voor je kan betekenen.

 

Lees meer over mijn praktijk en mijn werkwijze.

 

Slaap lekker!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0