Herfst-equinox en de oogstmaan

Oogst rijkelijk en herbalanceer je leven

Oh boy! De herfst komt er aan. En hoe! De natuur kondigt de herfst in stijl aan: er is veel regen en wind op komst. Dit weekend is het herfst-equinox en wel op zondag 23 september om 03.54 uur. De dag en de nacht is dan overal op aarde even lang. Na de herfst-equinox wint de duisternis het van het licht. Het zal steeds langer donker zijn dan licht. We worden uitgenodigd om weer naar binnen te gaan. Terug het huis in, terug in jezelf.

 

De herfst-equinox is, net als de lente-equinox, een moment van balans. Na een zomer van bloei en overvloed, word je uitgenodigd om te herbalanceren. Wat je in de lente hebt gezaaid, is in de zomer tot bloei gekomen. Wat heeft het jou en de mensen om je heen opgeleverd? Hoe heb jij daar aan bijgedragen? Kortom: welke oogst kun je nu binnenhalen?

Bekijk hem eens goed. Je zult zien dat, net zoals de oogst van het land, je zaken geoogst hebt die je niet (meer) kunt gebruiken. Delen van de oogst die je beter kunt loslaten om ruimte te maken voor de stilte en introspectie tijdens de naderende winter. Dit is het moment om te gaan taxeren en overpeinzen. Wat laat je los en welke delen van je oogst neem je mee naar een volgende periode in je leven? Maar dit is ook het moment van dankbaarheid.

 

Bij het vieren van deze dankbaarheid is de energie van komende volle maan erg bruikbaar. Deze volle maan, dinsdag 25 september 03.54 uur, wordt de oogstmaan genoemd. Vroeger werd dankbaar gebruik gemaakt van het licht van deze volle maan om de laatste oogsten binnen te halen. Als de laatste oogst binnen was, werd er een dankfeest gevierd: het feest van de oogstmaan.

 

Deze maan laat je inzien dat de oogst een belangrijke schakel is in levensprocessen. De oogst bevat namelijk het zaad van een komende periode in je leven. Deze volle maan daagt je uit om dankbaar te zijn voor je oogst. En dan bedoel ik je gehele oogst! Alle momenten hebben je namelijk gebracht naar het punt in je leven waar je nu bent. Wees trots op wat je de afgelopen periode bereikt hebt. Het bevat bruikbaar zaad voor nieuwe plannen en groeimomenten in je leven.


Wil je de komende dagen actief aan de slag met de herfst-equinox en volle maan, dan kun je het volgende ritueel toepassen:

 • Laat je herinneringen van de laatste maanden eens de revue passeren. Je zou hierbij een kaars kunnen aansteken om het licht te laten schijnen.

 • Spreek vervolgens drie dingen uit waar je het meest dankbaar voor bent. Dit kunnen plezierige, maar ook minder plezierige momenten zijn. Dit is jouw oogst. Hef het glas erbij, maak een dansje, maak of luister naar muziek, of laat je woorden nagalmen in een vredige stilte. Doe het op jouw manier!

 • Bedenk vervolgens wat je niet wilt meenemen naar de komende periode. Wat dient jou niet meer. Wat kun je gaan loslaten. Ook dit kun je hardop uitspreken. Je kunt ook opschrijven wat je loslaat en de briefjes op een schaaltje verbranden. Verwelkom hierbij het proces van loslaten wat tijdens de herfst zijn werk zal doen. Door los te laten ga je ruimte creëren. Geblokkeerde energie zal vrijkomen. Deze energie kun je gaan gebruiken om je te richten op innerlijke processen tijdens de stille inkeer van de winter die op komst is.

 • Spreek tenslotte een wens uit. Wat wil je de komende maanden ervaren. Wat wens je voor jezelf of voor anderen. Doe dit krachtig en vol overtuiging, zodat jouw wens echt een intentie wordt voor de komende periode.

 • Heb je een kaars aangestoken, dan is dit het moment om hem te doven. Hiermee sluit je het ritueel af.

Ikzelf ga de herfst-equinox en de kracht van de volle maan beleven in Brugge tijdens Energetisch Brugge. Tijdens dat weekend laat ik de deelnemers de natuur en de stad beleven op een manier zoals ze nog niet eerder beleefd hebben. Zin om mee te gaan? Wees welkom en schrijf je in!

Een rijke oogst en veel inzichten toegewenst tijdens de herfst-equinox en de oogstmaan.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Cecile (vrijdag, 21 september 2018 10:21)

  Jij schrijft t, ik voel t. En weet je, dit jaar, voor t eerst resoneert t en snap ik t ... yeeey .... wat ben ik blij ☺️�

 • #2

  Natascha (vrijdag, 21 september 2018 11:38)

  Namasté lieve Cécile!