Over vermoeidheid, frustratie, behandelmethode, corona
Eindelijk, de werkdag is voorbij. Waar de ander nog een heerlijke avond tegemoet gaat, ben jij al blij dat je de dag 'overleefd' hebt. Je denkt maar aan één ding: slapen! Eenmaal thuisgekomen wint je vermoeidheid het van de honger en kruip je in bed. Twaalf uur later wordt je wakker. Trinnggggg. Oh nee, de wekker. Je sleept je uit bed. Uitgerust? Verre van dat. Maar ja, duty calls. Op het werk vertel je op dat je moe bent. Je collega kijkt je aan en zegt 'ach, we zijn allemaal weleens moe' en loopt verder. 'Ga eens wat vroeger naar bed', roept ze nog. Het doet je twijfelen aan jezelf. Ben ik lui? Beeld ik het me in? Waarom wil mijn lijf niet?
Diagnose: CVS
Vrijwel iedere ziekte gaat gepaard met vermoeidheid. Logisch, want het lichaam is hard aan het werk om de balans (ook wel homeostase genoemd) te herstellen. Op het moment dat er na vele onderzoeken geen duidelijk aanwijsbare reden is en de vermoeidheid meer dan 6 maanden aanhoudt of steeds terugkeert, wordt de diagnose CVS (Chronische Vermoeidheids Syndroom) gesteld. Vrij vertaald: extreme vermoeidheid maar we hebben geen flauw idee waarom.
Geen gewone vermoeidheid
Op de website https://mecvs.nl/ valt te lezen dat 'ME/CVS bestaat uit immunologische, neurologische en cognitieve stoornissen, orthostatische intolerantie, orthostatische hypotensie, slaapafwijkingen en een verstoring van het autonome zenuwstelsel. Een deel van de mensen met ME/CVS heeft (chronische) pijn.' Het is duidelijk dat dit geen gewone vermoeidheid is en al helemaal geen luiheid. Mensen met CVS worden overvallen door extreme vermoeidheid waarbij de dagdagelijkse activiteiten te veel zijn. Niet zelden lopen ze aan tegen onbegrip vanuit hun omgeving. Een frustrerende situatie. Je lijf wilt niet mee en nog erger: je hebt er geen grip op.
Een zoektocht die de moeite waard is
In mijn praktijk behandel ik ook mensen met CVS. Laat ik meteen toegeven: dit is een zoektocht. De exacte oorzaak van CVS is onbekend waardoor er geen quick fix te bieden is. Desondanks is de zoektocht die we samen aangaan absoluut de moeite waard. Bekende factoren die een rol spelen bij CVS zijn: bacteriële infecties, virale infecties, intolerantie(s), tekort aan nutriënten, stress, verminderde werking van het immuunsysteem, hormonale disbalans, enz. Tijdens de bioresonantie meting kunnen we daarin meer inzicht krijgen. De opgespoorde disbalans pakken we aan met bioresonantie behandelingen gecombineerd met visualisaties en ademhalingstechnieken, aanpassing van voeding, inzet van supplementen en/of coaching. Volledig afgestemd op de persoonlijke situatie. Tijdens de behandelingen zijn de gespreksonderwerpen niet zelden: perfectionisme, verwachtingen van anderen (en jezelf!), (de juiste) prioriteiten stellen, hooggevoeligheid, naar je lichaam luisteren en toch jezelf een beetje stretchen.
Grip op de situatie
Tijdens mijn behandelingen geen oordeel, maar aandacht. Geen moeten, maar mogen. We onderzoeken, we proberen en we accepteren van hetgeen er is. De resultaten die ik zie zijn minder vermoeidheid, minder verkramping, minder pijn, betere spijsvertering, meer rust in het hoofd, meer (zelf)inzicht en ontspanning. En het allermooiste: meer grip op de situatie. Om te helen is dit niet wenselijk, maar een strikte noodzaak. Niet je aandoening aan het roer laten staan, maar langzamerhand daar zelf plaats gaan nemen.
Heb je interesse in mijn aanpak? Kan ik je helpen bij CVS of andere vermoeidheidsklachten?
Neem gerust contact met me op.
Draagt Corona bij aan de oplossing?
Meer onderzoek naar CVS is nodig. Gek genoeg gaat juist het Corona virus daarvoor zorgen. Opvallend is de hoeveelheid mensen die na een COVID-19 infectie chronische vermoeidheids klachten overhouden. In dit geval het PVS (post viraal syndroom) genoemd. Dit is zo opvallend dat er meer onderzoek gaat komen naar chronische vermoeidheid.
Reactie schrijven