Over voornemens, plannen, diepe verlangens en ... prullenbakken
Zeg eens, hoe gaat het met je goede voornemens?
Vandaag wordt bestempeld als de meest deprimerende dag van het jaar. Het is dé dag waarop we massaal onze goede voornemens als mislukt in de prullenbak smijten en met een niet al te trots gevoel achterblijven. It's Blue Monday today.
Waarom sneuvelen goede voornemens?
Goede voornemens worden met de beste intenties gemaakt. Vaak schuilt er een diep verlangen naar beter, meer of anders. Dat diepe verlangen is iets om te koesteren en niet om in de prullenbak te smijten.
Het realiseren van een goed voornemen is niet vanzelfsprekend. Het begint al bij de start: jezelf iets voornemen. Hoe mooi, logisch of nobel je voornemen ook is, als je geen plan hebt hoe je dit wilt realiseren, zal er weinig van terecht komen. Of zoals Antoine de Saint-Exupéry schrijver van Le Petit Prince mooi verwoordde: 'A goal without a plan is just a wish'.
Was je voornemen wél onderbouwd met een plan, maar ligt het alsnog in de prullenbak, dan is het zaak om naar je plan te kijken. Zijn de te nemen stappen, de gestelde doelen en de tijd waarin je dit wilt realiseren wel realistisch gesteld?
Blue monday bestaat, omdat er: ofwel geen plan was, ofwel geen realistisch plan. Blue monday hoeft echter allesbehalve deprimerend te zijn. Deze dag vertelt je dat je het gewoonweg anders mag aanpakken, niet dat het mislukt is.
Iedere dag opnieuw beginnen
In de alledaagse sleur van het leven kan iedere dag aanvoelen als een herhaling van de vorige. Niets is minder waar. Ieder ochtend als je wakker wordt, kun je besluiten opnieuw te beginnen, nieuwe doelen te stellen en jezelf iets voor te nemen. Zo simpel? Ja, zo simpel. Het hoeft echt geen 1 januari te zijn om goede voornemens te hebben en ze te gaan realiseren. Zelfs op de meest deprimerende dag van het jaar kun je besluiten het roer om te gooien. Of misschien wel juist op deze dag, omdat je de ervaring rijker bent hoe je het vooral niet moet aanpakken.
Hoe dan wel?
Opnieuw beginnen houdt wel een commitment in. Een commitment met jezelf om dingen anders te doen. Als je iets anders wil dan je had, zul je iets anders moeten doen dan je deed. Jezelf iets voornemen of ten doel stellen is en blijft een wens als je geen plan hebt. Om een plan te maken, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Wat heb ik nodig om mijn doel te bereiken?
- Welke (tussen)stappen ga ik zetten?
- Wie, naast ikzelf, gaat hier iets van merken?
Vervolgens leg je je voornemen op je tijdlijn. Wanneer wil je je doel gerealiseerd hebben? Werk dan je te nemen stappen uit. Je kunt deze stappen inplannen in je agenda en/of je voornemen indelen in kleinere doelen. Zorg dat je voldoende tijd inplant om je doel(en) te realiseren en dat de te nemen stappen haalbaar zijn. Wees realistisch. Te grote stappen lijken je snel bij je einddoel te brengen, maar kunnen je ook ontmoedigen als blijkt als ze onhaalbaar zijn.
Last but not least: vergroot je kans op succes
Hoe heb je je voornemen geformuleerd? Formuleer je voornemen positief, namelijk: wat je wel wil ipv wat je niet wil. Onderzoek ook je werkelijke motivatie van je voornemen. In plaats van iets te moeten van jezelf kun je beter vanuit een diep verlangen je voornemen gaan realiseren. Dit kost je minder energie, geeft je meer plezier onderweg en vergroot je kans op succes.
Go for it and happy blue monday!
Coaching: net dat ene zetje
Heb je veel plannen, maar blijft het daar vaak bij? Vind je het moeilijk je voornemens om te zetten naar concrete en realistische stappen? Wil je vanuit diep zielenverlangen je doelen
realiseren?
In een coachingssessie kan ik je daarbij helpen. Dit kan in de natuur, online of (na de lockdown) in mijn praktijk. Neem contact met me
op en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Reactie schrijven