Op de weg terug

Over winterzonnewende, overvolle feestdagen, ritme van de natuur en 'nee' zeggen

Van Sinterklaas, via kerst, naar oud & nieuw... De decembermaand bezorgt mij de laatste jaren een interne strijd. Mijn lijf vraagt om stilte en rust, terwijl ik ook vreugde wil delen met anderen. Herken je die tegenstrijdigheid? Vaak lijkt dat niet verenigbaar en ga je in standje 'overleven' om die dagen door te komen. Niet zelden hoor ik om me heen: 'ik zal blij zijn als die dagen weer voorbij zijn' en dat is een gemiste kans.

Vanaf 21 juni, de zonnewende, heeft de natuur langzaam haar levenskrachten in zich teruggetrokken. Een volkomen natuurlijk proces waarin de beweging in de natuur van buiten naar binnen is gegaan. In de herfst werd dat erg zichtbaar met vallende blaadjes die de bomen kaal achter lieten en waarbij de voedingsstoffen zorgvuldig in de takken en stam opgeslagen werden. Het tij gaat keren en wel op 21 december.

Bij velen staat deze datum bekend als de kortste dag & langste nacht én als het begin van de winter. Een koukleum als ik krijgt
geen 'joepie'-gevoel bij het begin van dit seizoen. Toch kijk ik reikhalzend uit naar dit moment, want om precies 23.23 uur vindt de winterzonnewende plaats. Dat is het moment waarop de processen in de natuur weer van binnen naar buiten zullen gaan. Het licht gaat de duisternis overwinnen en keert langzaam terug. De dagen gaan lengen.

Al duizenden jaren beleefden vele culturen bewust de
terugkeer van het licht met vieringen, maar ook met bezinning. Een aantal megalithische bouwwerken zijn zelfs dusdanig ontworpen dat het zonlicht tijdens midwinter in het binnenste van de tempel kon vallen. Geen onbelangrijk moment dus. Op zich begrijpelijk, want licht is de bron van het leven.

De winterzonnewende wordt ook wel wintersolstitium genoemd. Solstitium betekent
'stilstand' en dat is precies wat er gebeurt. We zien dat de daglengte een aantal dagen vrijwel constant blijft. Alsof de zon even op de plaats rust houdt. De natuur hult zich in stilzwijgen en lijkt tijd te nemen voor introspectie. Teruggetrokken levenskracht zorgt voor herbronning, om daarna zich te richten op een nieuwe start. Op zich niet vreemd dat mensen juist in deze periode behoefte hebben aan rust, naar binnen keren en op zoek gaan naar het licht in zichzelf. Dat is namelijk precies wat er om je heen gebeurt.

 

Mocht je van volgeplande feestdagen de kriebels krijgen? Dan heb je nu wellicht een verklaring gevonden in het hierboven beschreven natuurritme. Het matcht niet met de/je natuur. Ga niet in de overleef-modus om ergens na de feestdagen weer te ontwaken. Kies bewust voor rust en breng ook tijd door met jezelf. Hoe je dat aanpakt? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: je overgeven aan het ritme van de natuur. Heel concreet kan dit inhouden: nee zeggen, je agenda pakken en tijd inplannen voor jezelf. 'Ja, maar ...!', krijg ik dan vaak als reactie. Die 'ja, maar ...!' hoeft er niet te zijn, want als jij jezelf de rust echt gunt, zullen anderen jouw 'nee' gemakkelijker accepteren.

Vanuit mijn verbinding met de natuur heb ik een aantal workshops georganiseerd die aansluiten bij deze periode van het jaar. Op 22 december
Winterzonnewende & Volle maan, waarbij je je kunt onderdompelen in de stilte van de natuur en het licht in jezelf kunt ontmoeten. En op 30 december In stilte van oud naar nieuw, waarbij je in alle rust het voorbije jaar en je intenties voor 2019 kunt overlopen om daarna je neus te ontdooien met de damp van een warme kop snert. In deze workshops staan natuur, rust, introspectie en delen met elkaar centraal. Voel je je aangesproken? Lees meer over de workshops, schrijf je in en wees welkom.

 

Na 21 december zijn we weer op de weg terug. Het licht gaat de duisternis meer en meer verjagen. De natuur toont langzaam haar levenskracht. Maar ... zijn we dan inderdaad op de weg terug? Of zijn we juist op de weg terug als we meer naar binnen keren en het licht in onszelf vinden?
Een kleine overpeinzing. Ik kon het niet laten ;-)

Zin'volle' dagen gewenst!

Geïnspireerd geraakt door mijn blog?

Laat hier je gegevens achter en ik stuur je af en toe wat inspiratie en nieuwtjes.
Genoeg geïnspireerd? Uitschrijven kan altijd via een link onderaan iedere mail.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Cécile (donderdag, 13 december 2018 11:52)

    Begrijp nu ineens ook, nu jij het zo opschrijft, waarom ik vanaf begin zomer, 21/6, eigenlijk altijd al 'klaar' ben met de zomer. Iedereen die allemaal hieper de pieper allerlei zomerse activiteiten op touw zet en ik eigenlijk al een tandje terug wil. En al die feesten en partijen bij ons in de familie, van half oktober t/m kerst, terwijl mijn lampje steeds meer uit gaat. Klopt gewoon niet en mijn lijf geeft het gewoon al jaren aan. Ik zal er maar nog beter naar gaan luisteren ;-)) !!!