De jachtmaan: realiseer je dromen op jouw manier

-We borrow the earth from our children-

 

Nu de dagen korten, lijkt de volle maan veel meer haar plek op te eisen. Althans zo ervaar ik het. Ik ben me in de donkere maanden veel meer bewust van haar aanwezigheid. Ik dein dan meer mee op haar energie dan in de zomer. Herkenbaar? Gisteren stond ze al heel krachtig aan de hemel. Deze volle maan, de jachtmaan, is op haar volst op woensdag 24 oktober om 18.47 uur.

 

Het kenmerkende van deze volle maan is dat de tijd tussen zonsondergang en maansopgang korter is dan bij andere volle manen. Vroeger werd daar dankbaar gebruik van gemaakt. Rond deze tijd werd er namelijk gejaagd, want de dieren waren bij het licht van deze maan goed zichtbaar. Vandaar de naam: jachtmaan. Deze volle maan heeft een bijzondere boodschap ...

Afgelopen zaterdag heb ik samen met een groep lieve vrienden een documentaire gekeken: Down to Earth. Het is een verslag over een reis van een Nederlands gezin die 5 jaar de wereld rondreisde op zoek naar antwoorden en inzichten. Een reis die begon bij het achterlaten van een jachtig bestaan en met vragen als: is dit hoe het leven bedoeld is? Willen we dit doorgeven aan onze kinderen? Willen we ze achterlaten op een planeet waarop we roofbouw plegen? Of erger nog: ze ermee opzadelen. Het werd een zoektocht naar de wijsheid van de aarde en de mensen die haar dienen.

De beelden en de boodschap kwamen binnen. Het ontroerde me. Het zijn namelijk vragen die ook bij mij leven. En misschien ook wel bij jou. Leven in een wereld waarvan je voelt dat er ergens iets niet klopt, maar ja, wat moet je daarmee?

Later die avond stapte ik buiten en keek omhoog. Daar stond ze, hoog aan de hemel. De jachtmaan die haar eigen specifieke boodschap heeft. Ze vraagt je om licht te laten schijnen op wat je werkelijk wil in je leven. Wat wil je najagen? Hoe wil je dat realiseren? En daarbij ook de vraag: ga jij daar echt voor? Heel eerlijk hè. Of laat je je tegenhouden? Door meningen van anderen? Door verwachtingen vanuit de maatschappij?

Deze blog is meer dan wat woorden. Het is een uitnodiging. Misschien zelfs wel een oproep. Ga eens na wat jouw dromen zijn. Je echte diepste innerlijke wensen. Hoe groot of hoe klein ze ook zijn. Laat het maanlicht er op schijnen en mijmer er over. En dan ...
Ga er voor. Jaag ze na. Omring je met hetgeen je kan helpen en verjaag (laat los) hetgeen wat je tegenhoudt. Doe het op jouw manier.

Een boodschap die ook in de docu naar voren kwam en die ik je niet wil onthouden: stay on track and there will be no disease. Het is iets wat ik in mijn praktijk ook zie. Bij mensen die hun eigen pad gaan volgen, en daarmee hun hart, verdwijnen gezondheidsklachten. Of op zijn minst verminderen ze. Daarmee lijkt het wel alsof gezondheidsklachten een graadmeter kunnen zijn voor de mate waarin je je eigen weg gaat. Misschien nog een reden om eens te mijmeren bij de kachel met een wijntje en het maanlicht de komende avonden.

Een prachtige volle maan gewenst en nog mooiere dromen. Realiseer je dromen op jouw manier. Geef hiermee de wereld eigenheid en kleur. Ze verdient het. En jij ook.

 

We didn't inherit the earth from our parents. We borrow it from our children.
- Chief Seattle-


Naar het overzicht van alle blogs ...

Reactie schrijven

Commentaren: 0