Van een mantelpakje op 5-hoog naar regenlaarzen in de modder

Als je twee economische studies gedaan hebt, dan moet er toch een glansrijke carrière in de financiële sector te verwezenlijken zijn? Toch? Nou, niet dus. Mijn gezondheid stak hier resoluut een stokje voor. Lang heb ik het niet begrepen. Het beeld van eerst studeren en daarna een carrière opbouwen … daar voldeed ik niet aan. Ondanks mijn ontelbare studie-uren en diverse prachtige diploma's. Wat voelde dat als falen! Verwachtingen hè … ze zijn funest voor je zelfbeeld én je gezondheid.

 

Maar wat nu? Ik was geen stilzitter en had een heleboel kennis. Lang bleef die vraag onbeantwoord en bleef frustratie een deel van mij. Totdat iemand mij weer kennis liet maken met de natuur en ik thuis kwam. Wat ik in mijn praktijk geregeld tegen cliënten zei, 'ga de natuur in', was feitelijk ook een boodschap aan mezelf. Alleen had ik dat toen nog niet door. Maar vrij snel besefte ik: daar buiten in de natuur ligt gezondheidswinst. Het rustgevende, het zuurstofrijke, het groene en de beweging … elementen die direct effect hebben op de gezondheid. Daar buiten, in de natuur, dáár wil ik mensen begeleiden.

 

Maar hoe? Dat antwoord is vanzelf mijn leven binnen gewandeld: natuurcoaching! Een vakgebied wat enorm in ontwikkeling is. Natuurcoaching is een vorm van coaching waarbij ik mensen de natuur laat voelen, beleven en spiegelen. Hierdoor ontstaan krachtige inzichten in henzelf en antwoorden op grote of kleine vraagstukken in hun leven. Door letterlijk te bewegen in de natuur, komt als het ware beweging en verandering in hun leven als vanzelf op gang.

 

In plaats van in een mantelpakje in een kantoor op vijf hoog, loop ik nu met mijn regenlaarzen in de modder. Tijdens reizen en workshops begeleid ik mensen om de natuur in zichzelf én om hen heen weer te beleven. Ik zie dat men hierdoor inzichten krijgt in zichzelf en verwondering ontwikkelt voor de natuur om hen heen. Gezondheidsbevorderend? Echt wel! En ja, daar word ik gelukkig van. Werken in en met de natuur, laat namelijk de mens groeien en de natuur koesteren. Een win-win situatie. Hoe mooi is het om dat van dichtbij te mogen meemaken.

 

En er gebeurde nog iets. Iets wat voor mij ondenkbaar leek, namelijk het combineren van mijn uiteenlopende studies, kennis en vaardigheden tot één bruikbaar concept. Juist dat realiseer ik nu in de natuur tot een veelzijdige tool binnen het begeleidingsproces. Het is mijn rugzak die altijd meegaat als ik met iemand in de natuur ben. Het kan raar lopen hè. Zelfs, of juist daar, in de modder.

Naar een overzicht van alle blogs ...

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Mirjam (woensdag, 04 april 2018 17:41)

  TOP Natascha!! Mooie blog én mooi aanbod. Wens je veel succes en vooral ook veel plezier natuurlijk, veel liefs! xxx Mirjam

 • #2

  Lyane (donderdag, 05 april 2018 11:28)

  Mooi blog!

 • #3

  Mayke (donderdag, 05 april 2018 13:37)

  Mooi aanbod! Ik spreek uit ervaring dat jij als natuurcoach veel te bieden hebt doordat we samen tijdens de trainingen op elkaar hebben mogen oefenen!
  Succes bijzondere inspirerende wijze Natascha.

 • #4

  Janet (zaterdag, 07 april 2018 11:06)

  Mooi geschreven Natascha!