De stilte roept: verbinden met anderen én jezelf

Over kerststress, hartchakra, ritme van de natuur en luisteren naar jezelf

De feestdagen staan voor de deur. Ieder jaar ervaar ik bij mezelf een tegenstelling welke onverenigbaar lijkt. Aan de ene kant heb ik zin om te verbinden. Van mens tot mens, van hart tot hart. Samen zijn met mensen die me dierbaar zijn. Aan de andere kant heb ik een bijna oorverdovende behoefte aan stilte, rust en terugtrekking. Het gevoel van onvermogen, om die ogenschijnlijk tegengestelde behoeftes te kunnen verenigen, geeft me stress en ontneemt me de zin in kerst.

 

Herken je dit?

 

Wat me opvalt: ik ben niet de enige die deze tegenstelling in zichzelf ervaart. Veel mensen zien op tegen kerst vanwege het vele 'moeten' en het weinig 'toekomen bij en aan zichzelf'. En dat terwijl de stilte zo luid roept om gehoor te geven aan het ritme van de natuur. Kijk maar om je heen: bomen hebben hun energie teruggetrokken en dieren houden een winterslaap. Jezelf willen terugtrekken én kerst willen vieren met dierbaren is eigenlijk geen tegenstelling. Beide behoeftes komen voort uit één en hetzelfde chakra: je hartchakra.

De energie van de kerstperiode is vooral een 2e straalenergie. Dat wil zeggen: een hartenergie. Binnen de christelijke en spirituele traditie wordt dit ook wel de Christusenergie genoemd. Het is een energie waarin verbinding en liefde centraal staan. Zo heb je ook een 1e straalenergie welke buikenergie betreft omgeven met (daad)kracht en een 3e straalenergie welke hoofdenergie betreft omgeven met inspiratie.

 

De 2e straalenergie is dus een echte hartenergie met kwaliteiten als verbinding, liefde en innerlijke wijsheid. In deze periode is de 2e straalenergie alom aanwezig. De frequentie van deze energie hangt als het ware in de lucht. Deze energie resoneert het meest bij je hart en je hartchakra. Je hartchakra straalt zowel naar voren als naar achteren uit. De uitstraling naar voor staat vooral symbool voor de verbinding met anderen. De uitstraling naar achteren symboliseert de verbinding met jezelf. Die uitstraling naar achteren wordt weleens vergeten. Met kerst wordt dat duidelijk zichtbaar door jezelf voorbij te lopen en vooral voor anderen klaar te staan.

Nu weet je dat je hartchakra twee kanten uitstraalt en symbool staat voor verbinding met anderen én jezelf. In deze periode waarin de hartenergie aanwezig is, is het niet zo vreemd dat velen van ons zowel de behoefte voelen om te verbinden met anderen en tegelijk de behoefte ervaren aan stilte en terugtrekking om terug te kunnen verbinden met zichzelf.

 

Hoe aan beide behoeftes gehoor geven?

Vijf praktische tips:

  1. Leg de lat wat lager. Vraag jezelf af of de kerstdis echt zo uitgebreid moet zijn, of het huis echt spic en span moet zijn, of de cadeaus echt zo bijzonder moeten zijn? En van wie moet dat eigenlijk? Nodig de eenvoud uit en laat iedereen, inclusief jezelf, meegenieten van waar het echt om draait.
  2. Verbind je met mensen die je voeden. Niet zozeer met kerstkransjes ;-) maar met liefdevolle en verwarmende energie. Omring je met mensen die jou graag zien en die jij graag ziet.
  3. Respecteer je grenzen. Plan kortere bezoekjes en plan rust in. Liever kwaliteit dan kwantiteit. Alles in de natuur trekt zich op dit moment terug: de planten, maar ook de dieren. Gun jezelf de mogelijkheid om in dit natuurlijke ritme mee te kunnen gaan.
  4. Verbind je met je hart. Sta eens even stil, leg je hand op je hart en verbind je in gedachten met die plek. Luister naar de stilte. Vraag je hart eens wat je echt nodig hebt.
  5. Sta bewust stil bij deze periode. Verbind je met gelijkgestemden en ervaar een vleugje magie tijdens bijvoorbeeld de workshop 'Transformeren van oud naar nieuw'.

 

WORKSHOP 'TRANSFORMEREN VAN OUD NAAR NIEUW'
In de workshop 'Transformeren van oud naar nieuw' verbind ik beide behoeftes. Samen – in verbinding en in de stilte – eren we het oude jaar en verwelkomen we het nieuwe. We werken met meditatieve oefeningen om ons bewust te worden van een krachtige stroom die beide jaren verbind. Intenties en dankbaarheid zetten we kracht bij via mooie rituelen.

Lijkt het je wat? Sta bewust (en letterlijk!) stil bij jouw jaarwisseling op donderdag 29 december om 14:00 uur. Een verwarmend haardvuur en veel hartenergie verwelkomen je.  Meer info en inschrijven: 'Transformeren van oud naar nieuw'.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0