Versterkt de volle maan de Black Friday madness?

Black Friday én volle maan ... Het kan niet anders dan dat we als bloeddorstige weerwolven de winkels gaan leeg kopen.  Een droomscenario van iedere winkelier. Loopt jouw mailbox ook zo over van de Black Friday mailtjes? Het lijkt ieder jaar erger te worden. Die massale oproep om vooral tot consumeren over te gaan. Ik blijf me er over verbazen. Bij mij werkt dat averechts. Hoe harder men roept, hoe meer ik de andere kant op kijk.

Deze vrijdag krijgt Black Friday wat hulp van de volle maan. Beide lijken namelijk hetzelfde thema te hebben, maar bedoelen ze ook hetzelfde?

Deze volle maan van 23 november 2018 om 06.41 uur heeft als thema 'overleven & geven'. De lange winter staat voor de deur. Wat hebben jij en de mensen om je heen nodig om deze winter door te komen? Black Friday heeft hier wel een antwoord op: cadeaus! Deze moeten dan vooral deze vrijdag gekocht worden, want anders gaan we het niet overleven. Althans, als ik sommige reclames geloven moet...

Vroeger was men veel meer bezig met het thema 'overleven'. Logisch, een lange koude winter stond voor de deur. Daarom werden offers aan de goden gebracht (geven) om ze gunstig te stemmen om hierdoor de winter goed door te komen. Deze offers konden bestaan uit een geslacht dier, waar bloed bij vrij kwam. Vandaar de naam 'Bloedmaan'.

 

De Bloedmaan laat je verder kijken dan Black Friday. Wat heb jij écht nodig om te (over)leven? Keer eens naar binnen. Welke inzichten en rijkdommen heb je dit jaar verzameld die je hart kunnen warm houden tijdens de koude winterdagen? En ... wat ontbreekt er nog?

Kijk ook eens om je heen. Wat heeft een ander nodig deze winter? Zou je daarbij kunnen helpen? Natuurlijk kan het geven van een cadeau zowel jouw hart als die van de ontvanger verwarmen. En dat is fantastisch. Mijn 6-jarige zoon bijvoorbeeld opende laatst een cadeautje. Hij zag dat de raceauto van Max Verstappen er in zat die hij, ik citeer: 'altijd al had willen hebben!' Die blik in zijn ogen, zijn reactie en zijn blijdschap ... ik zal ze nooit meer vergeten. Dat soort momenten zijn goud waard!

Wat heb jij te geven (te offeren) om een ander deze winter te helpen? Dat hoeft niet per se een cadeau te zijn. Misschien heb je inzichten of rijkdommen verzameld die je niet meer nodig hebt en welke je kunt weggeven aan een ander. Dat kan iets heel simpels zijn, zoals te zien in het Youtube filmpje. Let maar eens op de glimlach die uiteindelijk te zien is op vele gezichten in een metro in Parijs. Het ontroerde me en zette me aan het denken. Hebben we werkelijk Black Friday nodig om mensen gelukkig te maken? Of zullen we gewoon Black Friday offeren en in plaats daarvan in het licht van de volle maan plezier maken met onbekenden in een metro of waar dan ook?

Een mooie Bloedmaan gewenst. Mocht je op pad gaan voor een cadeautje op Black Friday, dan wens ik je veel plezier.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Paul (vrijdag, 23 november 2018 19:02)

    Echt heel mooi geschreven Natascha!