Wat te doen bij blaasontsteking

Over antibiotica, poepbacterie, zelfzorg & preventie

Laatst was ik bij de huisartsenpost. Het was op zo'n zaterdagmiddag waarbij de overvolle wachtruimte gevuld was met snottebellen, bezorgde ouders, sportletsels en klusongelukjes. Twee dames trokken mijn aandacht. Ze waren stilletjes, maar konden niet rustig blijven zitten. Bij beide hetzelfde gefluister toen de assistente hen de uitslag van een onderzoek gaf: 'ik dacht toch echt dat ik er vanaf was'. Ik weet wat dat betekent: een recidiverende blaasontsteking.

 

Auw! Als je ooit weleens een blaasontsteking gehad hebt, dan weet je hoe vervelend en pijnlijk dit kan zijn. In de meeste gevallen is de Escherichia coli (E-coli) bacterie de boosdoener, ofwel de poepbacterie. Op zich is dit geen kwaaie jongen. E-coli komt voor in de dikke darm bij mens en dier. Het helpt mee bij het verteren van voeding, maar ook bij het produceren van vitamine K. Als de bacterie echter de blaas weet te vinden en zich hecht aan de wand, kan het een ontsteking veroorzaken. Vrouwen zijn sneller de klos dan mannen, omdat de vagina, plasbuis en anus dichtbij elkaar liggen en zij een kortere plasbuis hebben.

 

Hoe herken je een blaasontsteking?

  • veel plassen
  • veel aandrang hebben om te plassen, maar slechts enkele druppels plassen
  • branderig gevoel bij het plassen
  • troebele urine
  • bloedspoortjes in de urine
  • een zeurende pijn in de onderbuik
  • lage rugpijn

Behandeling: antibiotica?

Bij blaasontsteking zal de huisarts al snel antibiotica voorschrijven. Dit geeft vlug vermindering van symptomen. Daar ben je op dat moment erg blij mee en soms is het echt noodzakelijk om een opwaartse infectie naar de nieren te voorkomen. Er kleeft echter ook een nadeel aan de inzet van antibiotica. Het heeft namelijk niet alleen effect op de E-coli bacterie in je blaas, maar ook in je darm, met als gevolg: spijsverteringsproblemen. Daarnaast zal je natuurlijke weerstand dalen. Het grootste deel van je weerstand wordt namelijk in je buik bepaald! En dus ben je meer vatbaar voor ... blaasontsteking. En zie hier: de terugkerende blaasontsteking met frequente inzet van antibiotica. Een vicieuze cirkel waarin je niet wilt belanden.

 

 

Andere mogelijkheden: natuurlijke middelen

Antibiotica kan soms echt het redmiddel zijn bij deze aandoening. Toch zijn er andere mogelijkheden, vooral als je snel in kunt grijpen:

  • Cranberry: ter preventie werkt dit goed, echter bij een acute blaasontsteking is dit meestal niet krachtig genoeg.
  • D-Mannose: werkt krachtiger dan cranberry en vermindert de aanhechting van E-coli aan de blaaswand. Start direct bij de eerste symptomen met een hoge dosering.
  • Vitamine C: zowel ter preventie als bij de ontsteking zelf. Die goedkope van de drogist werken het beste, omdat je deze vitamine C (ascorbinezuur) minder goed opneemt en meer uit plast en daardoor zijn werk in de blaas goed doet.
  • Probiotica: verbetert je darmflora. Wat heb ik daar aan, zul je denken? Hiermee verhoog je je weerstand waardoor je minder vatbaar bent voor ontsteking. Daarnaast heeft het een positief effect op je vaginale flora en de immuunfunctie van je blaaswand.
  • Wat nog meer? Drink veel water: meer dan 2,5 liter per dag om bacteriën uit je blaas te spoelen. Gebruik geen suiker, want bacteriën en andere pathogenen vinden dat heerlijk!
  • Toch antibiotica? Bij een heftige blaasontsteking is snel ingrijpen belangrijk en ontkom je doorgaans niet aan antibiotica. Zorg dat je na de kuur je darmflora weer op orde krijgt, zodat je weerstand op peil blijft. De inzet van probiotica en prebiotica is aan te raden.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker bij een blaasontsteking, want de inzet van antibiotica ligt op de loer. Daarmee belandt je gemakkelijk in een vicieuze cirkel met recidiverende blaasontstekingen als gevolg. Heb je regelmatig blaasontsteking let dan eens op het volgende:

  • Stress: stress ondermijnt je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Kijk eens kritisch naar jezelf: is inspanning en ontspanning wel in balans in jouw leven?
  • Voeding: drink minstens 1,5 tot 2 liter (bij voorkeur water). Eet gezond: voldoende groente en fruit. Vermijd suiker en beperk snelle koolhydraten uit brood, rijst en pasta.
  • Goede hygiëne: voor vrouwen geldt dat het beter is om van voren naar achteren af te vegen na het toiletbezoek. Hiermee beperk je het risico dat E-coli zijn weg naar de blaas vindt. Gebruik geen zeep of vaginale wasemulsie om je vagina te wassen. Het gebruik van lauwwarm water is voldoende en zorgt dat je vagina de eigen natuurlijke zuurtegraad kan behouden.
  • Seks: bij vrouwen liggen de anus, vagina en plasbuis dicht bij elkaar. Bij seks kan E-coli de blaas daarom gemakkelijker bereiken. Plas bij voorkeur direct na de seks en plas je blaas goed leeg.
  • Spijsvertering: hoe gaat het met je spijsvertering? Als je daar klachten bij ondervindt (buikklachten, obstipatie en/of diarree), is de kans groot dat je weerstand niet optimaal is. Eet gezond en beperk geproduceerd voedsel. Het tijdelijk gebruiken van probiotica (ook als je geen antibiotica gebruikt hebt) is aan te raden.
  • Supplementen: gebruik cranberry-extract en vitamine C ter preventie. Zorg ook dat je de juiste supplementen in huis hebt en weet welke doseringen voor jou van belang zijn, om snel in te kunnen grijpen bij een beginnende blaasontsteking.

 Advies op maat

Ben je gevoelig voor blaasontsteking? Krijg je er geen vat op? Wil je weten wat je zelf direct kunt inzetten als je een blaasontsteking voelt opkomen? 
Maak een afspraak voor een advies op maat. Ik behandel je met bioresonantie, geef je voedingsadvies en schrijf je de juiste middelen en in de juiste doseringen voor. Één consult kan al voldoende zijn.

Kortom: blijf er niet mee lopen en kom niet in een vicieuze cirkel van recidiverende blaasontstekingen met antibiotica gebruik terecht. Maak een afspraak, dan maken we samen een behandelprotocol wat je zelf kunt toepassen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0