Ben jij het waard te ontkiemen?

Over de sneeuwmaan, potentie, oordelen en ego

'Wees zelf zichtbaar! Awkward, I know', appte Patricia van De Vlinderboom (onderneemster met een wereldverbeterende missie) mij een half jaar geleden. Ik wist meteen dat ze gelijk had. Mensen willen immers de persoon achter het bedrijf leren kennen. Maar zelf zichtbaar zijn op mijn website ... dat betekende dus: mezelf laten zien. Prominent met foto. Mijn hemel. Dat voelde als een veilig plekje verlaten om boven de grond uit te komen en naar het licht te groeien. In de natuur zouden we dat 'ontkiemen' noemen. Het is het meest kwetsbare, maar ook het meest boeiende stadium tijdens groei. Kijk maar eens naar het filmpje. Fascinerend toch?


 

Mezelf laten zien, bleek echt een drempel waar ik overheen moest. Zo om me heen kijkende, was ik niet de enige, die het lastig vond zichzelf te laten zien. Ook gisteren had ik er nog een gesprek over tijdens een expositie in het Van Gogh Huis in Zundert. Wat is dat toch?! Waarom zou je jezelf niet mogen laten zien?

 

Oordelen

Ik dacht bang te zijn voor het oordeel van de ander. Maar ik had het mis. De grootste oordeler was helemaal niet de ander, maar ikzelf. De potentie van een ander zie ik met gemak, maar die van mezelf ... Dat is een ander verhaal. Het nodigde me uit om naar mezelf te gaan kijken en in alle eerlijkheid een antwoord te vinden waarom dat het zo moeilijk was mezelf te laten zien. Ik stuitte op een oude overtuiging die stevig geworteld was. Zo'n ongegrond destructief geloof in mezelf die groei verhinderde. Misschien ken je dat wel. Je wilt wel, maar iets houd je tegen. Of het nou nuchterheid, bescheidenheid, overtuigingen of onzekerheid is. Het belemmert jezelf misschien wel meer dan goed is voor je.

 

Too little ego, and you waste your potential; too much and you waste everyone else's.

 

Super-sneeuwmaan

De volle maan van dinsdag 19 februari 2019 wordt de sneeuwmaan genoemd en heeft als thema 'ontkiemen'. De maan zal haar licht flink laten schijnen op dit thema, want ze is tevens een supermaan. Vorig jaar schreef ik ook over de sneeuwmaan, maar dan over selectief je zaden en plannen kiezen welke je wilt laten ontkiemen. Nu zet ik een stapje verder. Of terug. Eigenlijk is het terug. Ik ga terug naar de basis vanwaaruit alles kan ontspruiten, namelijk ... jijzelf.

 

In welke groeistadium zit jij?
Bij alle plannen en ideeën die je hebt, ongeacht om welk soort plan het gaat, is er altijd één vaststaand gegeven. De bedenker. Jij dus. Jijzelf staat aan de basis van al je plannen en ideeën. Daarom nodig ik je uit om dit keer tijdens de sneeuwmaan niet je plannen te belichten, maar jezelf. Vraag jezelf af in welk groeistadium jij op dit moment in je leven bent. Hou je je klein en verstop je je veilig als een zaadje in de grond?
Of durf je jezelf te laten zien? Als een kiemplantje of als een bloeiende grootse plant? Werp er het licht op tijdens deze Supermaan.

Dit kun je als volgt doen met deze Ont-ontkiemingsoefening:

 • Neem een half uur voor jezelf waarbij je niet gestoord kunt worden.
 • Sluit je ogen en adem een paar keer diep in en uit. Probeer je buik zijn werk te laten doen bij de ademhaling.
 • Als je je ontspannen voelt, visualiseer je jouw favoriete plant die volledig in bloei staat. Zie hem voor je.
 • Stel jezelf voor dat jij die plant bent. Verplaats jezelf in gedachten in de plant. Hoe voelt het om een plant te zijn die volledig in zijn kracht en bloei staat? Word je gewaar wat je voelt en waar je dat in je lichaam voelt.
 • Ga vervolgens langzaam terug in de tijd. Je draait het groei- en kiemproces langzaam terug. Minder bloemen, minder blaadjes, minder takken, minder knoppen. Je wordt steeds kleiner en krijgt minder takken en blad. Van een bloeiende plant terug naar een breekbaar kiemplantje wat boven de grond staat met een paar blaadjes. Je wordt nog kleiner, vouwt jezelf helemaal in en en verstopt je in het zaadje in de grond.
  Voel ondertussen aan welk stadium het best bij jou past op dit moment in je leven. Doe dit zonder oordeel. Ieder stadium van groei is namelijk waardevol én noodzakelijk. Zonder zaadje, geen kiemplantje. En zonder kiemplantje, geen mooie bloeiende plant.
 • Ga in gedachte naar het stadium wat het best past bij jou op dit moment in je leven. Hoef je niet zo ver terug en ben jij die bloeiende plant, fantastisch! Geniet en blijf jezelf de juiste voedingsstoffen geven om te blijven bloeien. Ben jij het zaadje of kiemplantje en wil je verder groeien? Onderzoek wat jou tegenhoudt om (verder) te ontkiemen. Dit kun je doen door jezelf als het zaadje of kiemplantje te visualiseren. Vervolgens kijk je als dit zaadje of kiemplantje naar de toekomst waarbij je je afvraagt wat je tegenhoudt om die bloeiende plant te worden. Wat voel je daarbij en waar voel je dat in je lichaam? Wat heb je nodig om tot groei te komen?
 • Schrijf op wat je ontdekt hebt, wat je nodig hebt om tot groei te komen én wat je hiermee concreet de komende lente gaat doen.
 • Blijf nog even in de stilte en geniet van de energie van de supermaan.

Kun je bij jouw kiemproces begeleiding gebruiken, laat het me weten. Via een doeltreffende oefening met visualisatie en regressie gaan we samen op zoek naar wat jou tegenhoudt om te ontkiemen én pakken we dat meteen aan.

 

 

Meer lezen? Ga hier naar het overzicht van alle blogs ...

Geïnspireerd geraakt door mijn blog?

Laat hier je gegevens achter en ik stuur je af en toe wat inspiratie en nieuwtjes.
Genoeg geïnspireerd? Uitschrijven kan altijd via een link onderaan iedere mail.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Evelyne (maandag, 18 februari 2019 21:32)

  Dag Natascha,

  Wat een mooi artikel! Het komt zo binnen.... : mezelf laten zien...
  en dan zie ik meteen dat ik een piepjonge ander boom ben (liquidambar) met als potentieel grote handvormige bladeren die de hemel willen omarmen en rijkelijk verkleuren in de herfst...
  Me laten zien... zo moeilijk... �

  Kus
  Evelyne

 • #2

  Cécile (dinsdag, 19 februari 2019 11:35)

  Hoefde er niet eens voor te gaan zitten, het kwam direct binnen: de Paeonia.
  Stadium? Op het punt van openbarsten.....

  Bij googlen vond ik wonderwel dat de paeonia, pioenroos, een geslacht is uit de Paeoniaceae familie. De botanische naam Paeonia gaat terug tot in de antieke oudheid. Paieon was de God van de genezing in het Oude Griekenland. De God van de genezing dus....
  Opmerkelijk is dan vervolgens ook, dat deze bloem/plant absoluut niet wil groeien in onze tuin.. .... :-(

  Prachtig artikel Natascha !
  xx, Cecile

 • #3

  wim (maandag, 04 maart 2019 17:40)

  Hey natascha,
  Prachtig artikel over een fase uit het leven.
  Hoe jij het telkens voor elkaar krijgt om heel duidelijk moeilijke momenten in het leven openlijk en eenvoudig uit te leggen.
  Bij mij heeft het zeker iets los geweekt. Waarvoor dank.
  dikke knuffel mijn L K H