Over blootsvoets, dissociëren, vrije radicalen en zwarte voeten
'We moeten het contact met de aarde herstellen!'
Een veelgehoorde kreet, sinds Corona bezit genomen heeft van de wereld. Bij velen is het besef gekomen dat het roer om mag. Moet misschien wel. Een kreet vaak doelend op duurzaamheid en minder willen, wensen en eisen. Als we denken het contact met de aarde te herstellen met sustainability en inkrimping van ons wensenlijstje, vergeten we iets essentieels. Iets wat nog meer aan onze basis ligt en nog dichter bij onze gezondheid staat. Aarden! En nee, dit keer heb ik het niet over visualiserend veranderen in een boom en naar beste kunnen wortels uit je voetzolen laten schieten. Ik heb het over echt contact maken met de aarde.
Schoenen maken ziek
Wij mensen leven geïsoleerd van de aarde. Letterlijk. Iets simpels als de rubberen zolen onder onze schoenen zijn daar mede debet aan. Natuurvolkeren liepen en
lopen veel meer blootsvoets als wij. Indianen zullen je zeggen: schoenen maken je ziek. En daar zit misschien wel meer waarheid in, dan je zou denken.
In contact met je lijf
Bij veel mensen die ik in mijn praktijk ontmoet, concentreert de meeste energie zich rondom het hoofd of zelfs daarboven. Zelfs in het aminozurenprofiel, wat ik kan meten, zie ik of iemand bijvoorbeeld veelvuldig piekert of tobt en daardoor 'in het hoofd leeft'. Op dat moment ben je in meer of mindere mate gedissocieerd van je eigen lichaam en sta je minder in contact met je lijf. Als dit zich tijdelijk voordoet, is er niets aan de hand. Het kan zelfs een strategie zijn om een nare situatie het hoofd te bieden. Als het tijdelijke een meer permanent karakter krijgt, dan is de dissociatie ziekmakend en is het tijd om in actie te komen. Tijdens een behandeling buig ik samen met de cliënt de puntbelasting bij het hoofd om naar meer stroming in het gehele lichaam, we maken de oorzaak van de dissociatie wat meer inzichtelijk en voeren spanning af wat hem/haar niet meer dient. Het huiswerk is doorgaans: aarden! Maar ... hoe doe je dat?
Hoe aard je?
Er zijn verschillende manieren om te aarden. Visualisatietechnieken bijvoorbeeld. Of mediteren. De beste techniek is op blote voeten een wandeling maken in de natuur. Of tuinieren op blote voeten en met blote handen. Zelf loop ik graag op blote voeten. Als kind vond ik dat al fijn. Binnen en buiten. De structuur van zand, stenen, modder, mos en gras vind ik heerlijk onder mijn voeten. Het geeft me, zonder ik er veel moeite voor hoef te doen, een gevoel van rust en stabiliteit.
Het effect op je gezondheid
Buiten dat je 'steviger in je schoenen staat', verplaatst je aandacht zich automatisch van je hoofd naar je voeten. Je zakt in je lichaam. Maar het mooiste komt nog. Op het moment dat je blote voeten contact maken met de aarde, vindt er een uitwisseling plaats. Via je huid neem je elektronen op welke een heilzame werking hebben op je gezondheid. Wist je dat schadelijke vrije radicalen in je lichaam naarstig op zoek zijn naar elektronen om zich te stabiliseren? Blootsvoets wandelen in de natuur kun je zien als antioxidanten innemen via je voeten. Dit heeft oa. een stabiliserend effect op het verouderingsproces en een regulerende werking op ontstekingen en je immuunsysteem. Omdat er bij blootsvoets wandelen ook automatisch te veel spanning naar de aarde wordt geleid, brengt het rust in het hoofd en heeft het een positief effect op stress en slaap.
Gratis en simpel
Kortom: het recept is simpel en de remedie kosteloos. Ga naar buiten, doe je schoenen uit en maak een wandeling blootsvoets. Pas op! Er zijn bijwerkingen! Zwarte voeten en zand tussen je tenen.
Dat is onvermijdelijk als je echt het contact met de aarde én daardoor met jezelf wilt herstellen.
De eerstvolgende blotevoetenwandelingen
Zonsopgang op de Kalmthoutse Heide
zaterdag 3 oktober 07:45 - 10:45
Daags na volle maan genieten van de magie van de opgaande zon. Een blotevoetenwandeling in het thema 'loslaten'. Jij en de natuur, en verder helemaal niets.
Reactie schrijven